Reuters'a konuşan İsrailli yetkili: Reisi'nin ölümünde Tel Aviv'in dahli yok

Reuters haber ajansına konuşan İsrailli yetkili, "Biz değildik" diyerek Tel Aviv'in Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünde dahli olmadığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da olduğu heyetiyle birlikte içinde bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Dünya basınında suikast iddiaları değerlendirilirken, İsrail'den konuya ilişkin açıklama geldi.

Reuters haber ajansına konuşan İsrailli yetkili, "Biz değildik" diyerek Tel Aviv'in Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünde dahli olmadığını söyledi.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail'in Gazze saldırılarından bu yana artan Tel Aviv-Tahran gerilimi, İsrail'in geçtiğimiz ay Şam'da düzenlediği saldırının ardından tırmandı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general 7 kişi hayatını kaybetti.

Bölgedeki tansiyonun zirveye çıktığı bir dönemde İran, 13 Nisan'da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle İsrail'e saldırı başlattı. İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse 4 füzenin isabet etmesi sonucu 'hafif' hasar oluştuğunu duyurdu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü halinde cumhurbaşkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısının cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor. Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler israil iran reisi