Reuters'a konuşan yetkili: Merkez Bankası Başkanı Uysal döviz nedeniyle görevden alındı

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın döviz kurundaki hızlı artış nedeniyle görevden alındığını söyledi. Yetkili, "Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, ses getiren değişimin "döviz kurundaki hızlı artış" ile ilgili olduğunu söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre, Reuters'a konuşan ekonomi yönetimine yakın isimler, Uysal'ın liranın büyük değer kaybından sorumlu tutulduğunu belirtiyor.

'AĞBAL SİYASİ MÜDAHALEYİ KABUL ETMEYEBİLİR'

Ajansa konuşan üst düzey bir yetkili, "Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi" dedi. AK Parti yönetiminden bir yetkili ise Uysal'ın yerine getirilen eski Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın "zor bir görevle" karşı karşıya olduğunu ancak liranın altında olduğu baskıyı hafifletebilecek güçlü bir isim olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Aynı yetkili, "Ağbal zekice hamleler yapacaktır" dedi ve Ağbal'ın siyasi müdahaleyi kabul edecek türden biri olarak görülmediğini aktardı.

'AĞBAL UYSAL'DAN KÖTÜ OLAMAZ'

Ajans, konuyla ilgili uzman görüşlerini de derledi. Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi'nden stratejist Timothy Ash, "Uysal'ın başkanlığı tam anlamıyla felaketti. Ağbal'ın ondan kötü olamayacağı kesin" dedi. Twitter hesabından görevden almayı değerlendiren Ash, Naci Ağbal için ise "İyi bir teknokrat olarak isim yapmıştı. Aslında bu iş için uygun bir isim" ifadelerini kullandı.

'UYSAL BEDEL ÖDEDİ'

Handelsbank'tan ekonomist Erik Meyersson de 'Uysal'ın ülkenin ekonomik sıkıntılarının bedelini ödediği' yorumunu yaptı. Merkez Bankası Başkanlığı pozisyonu için "kukla" ifadesini kullanan Meyersson, 'asıl suçlunun Merkez Bankası'nın elini bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu' savundu. (BBC Türkçe)