Reuters'dan kripto yasağı yorumu: Türkiye'de enflasyona karşı sığınak gibi görülüyor
Reuters ajansı, Merkez Bankası'nın kripto kararına ilişkin haberinde Türkiye'de dijital paraya ilginin son dönemde arttığını belirtti: Ajans, "Zayıflayan TL ve enflasyon baskısı talebi artırdı" dedi.
DUVAR - Reuters ajansı, Merkez Bankası'nın 'kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanımını' yasaklayan kararına ilişkin haberinde, Türkiye'de kripto piyasasının son günlerde genişlediğini ve enflasyon baskısının dijital paralara talebi artırdığını yazdı.
Turkey bans use of cryptocurrencies for payments, sends Bitcoin down https://t.co/0JmrbJK3MB
— Reuters (@Reuters) April 16, 2021
'ENFLASYONA KARŞI SIĞINAK'
Haberde, "Türkiye'nin kripto piyasasındaki artan patlama, son dönemde hız kazanmıştı. Yatırımcılar hem bitcoin'in güçlenmesinden kazanım elde etmeyi, hem de enflasyona karşı buraya sığınmayı umuyordu" denildi. Ajans, "Zayıflayan bir Türk lirası ve enflasyon baskısı da kripto paralara talebi artırmıştı" ifadelerini kullandı.
'PLATFORMLARDAN KULLANICI BİLGİLERİ İSTENDİ'
Ajansın haberinde, "Türk yetkililer geçtiğimiz hafta, alım-satım (trading) platformlarından kullanıcı bilgilerini talep etmişti" denilerek, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarına gönderdiği tebligat ile kullanıcı verilerini talep ettiği de hatırlatıldı.
Türkiye'de kripto paraya artan ilgi, geçtiğimiz hafta İngiliz gazetesi The Guardian'da haber konusu yapılmıştı. 'Türkiye'deki ekonomik karmaşa bitcoin çılgınlığını harekete geçirdi' başlıklı haberde, kripto paralara duyulan ilginin özellikle Naci Ağbal'ın Merkez Bankası başkanlığından alındığı hafta sonu zirve yaptığı belirtiliyordu.
THE GUARDIAN DA ENFLASYONA BAĞLAMIŞTI
The Guardian, "Enflasyon mart ayında yüzde 16.19'la, yüzde 5'lik hedefin epey üstüne çıkarak son altı ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve işsizlik de yüzde 12.2 ile yüksek seyretmeye devam ediyor. Son ekonomik karmaşa, yatırımcıların bitcoinin yükselişinden kazanma ve enflasyonda korunma umudu sonucunda, ülkede kripto para işlemlerinde artışa yol açtı" ifadelerini kullanmıştı. Haberde, "Türkiye'de kripto paralara duyulan ülke birkaç yıldır düzenli olarak artıyor. Bu büyük ölçüde bu paraların enflasyondan etkilenmeyen sonsuz kaynaklar olarak görülmesinden kaynaklanıyor" deniliyordu.
Haberde, "Ankara şu ana dek dijital para alanını düzenlemek veya vergilendirmek yönünde herhangi bir adım atmadı. Bu da bu alanı, Türkiye'nin genç ve teknoloji meraklısı nüfusu için daha da çekici kılıyor" deniliyordu. (DIŞ HABERLER)