Rojava’daki yerel seçimler ağustos ayına ertelendi

Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'nde 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ertelendi. Rûdaw'ın aktardığına göre, seçimlerin ağustos ayında düzenleneceği belirtildi. 

Ankara'dan söz konusu seçimlere tepki gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü ve milletimizin güvenliği olunca kimseyi dinlemeyiz, hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Oldubittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten çekinmeyiz" demişti. ABD Dışişleri Sözcüsü de, 'Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını' söylemişti.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Savunma Bakanlığı kaynakları ise, seçimlerin ertelenmesine ilişkin şu açıklamada bulundu:" Konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz."

SEÇİMLER DAHA ÖNCE DE ERTELENDİ

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği seçimi daha önce ertelemişti. Komiserlik, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu. Komiserlikten yapılan açıklamada, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.

Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelerde daha önce iki kez belediye seçimleri yapıldı. Bu seçimler için de Efrin-Şehba, Minbic, Fırat, Cezire, Tabka, Rakka ve Deyrezor kantonlarında seçim komisyonu tarafından hazırlıklar yapıldı.

30 PARTİ KATILACAKTI

Seçime, bazıları aralarında ittifak kuran 30 siyasi partinin katılması öngörülüyordu. Demokratik Birlik Partisi (PYD), Süryani Birlik Partisi, Demokratik Asuri Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Çağdaşlık Hareketi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi, Kürdistan Emekçiler Birliği, Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi bu partilerden bazılarıydı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) merkezli Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) siyasi çizgisindeki partilerin çatı kuruluşu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)