Rojin Kabaiş'in ölümü Meclis gündeminde

DEM Partili Gülderen Varli, Van'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümünü Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Van’da kaybolmasının ardından cansız bedeni 18 gün sonra bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş ile ilgili soru önergesi verdi. 

Gülderen Varli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a şu soruları yöneltti:

"1.           Kadına yönelik şiddete karşı ‘sıfır tolarans’ ile mücadele ediliyorsa ülkede 18 gün boyunca haber alınmayan Rojin Kabaiş neden yaşamını yitirmiş bir halde bulundu?

2.           Rojin Kabaiş’in bulunmasına dair bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?

3.           Devletin kurumu olan KYK öğrenci yurdunda kalan bir öğrenciye dair 18 gün neden görüntü elde edilemedi?

4.           Yurt yetkililerinin Kabaiş ailesine Rojin’nin kaybolmasından 18 saat sonra haber verdiği iddiaları doğru mu? Doğru ise olayda ihmali bulunan kişi veya kişiler hakkında başlatılan herhangi bir işlem/soruşturma var mıdır?

5.           Rojin’in yaşamını yitirmesi olayında ihmali olan kurum ve kurum personellerine dair açılan herhangi bir soruşturma var mıdır?

6.           Ülkede her gün artarak devam eden kadın katliamları, şüpheli kadın ölümleri, kaybolan kadınların yaşamını yitirmiş olarak bulunmaları ile beraber kadınlara yönelik uygulanan erkek şiddetine ilişkin bakanlığınızın somut olarak yaptığı çalışmalar nelerdir?

7.           Kadın haklarını önceleyen söylem ve politikaların uygulanması için ülkenin her yerinde daha kaç kadının “öldürülmesi, kaybolması ve şiddete maruz kalması” gerekmektedir?

8.           Yaşamı ve yaşamayı savunun kadınların hayattan koparılmaması için her il’de planlanan değil uygulamaya konulan çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?"