Romanların maruz bırakıldığı hak ihlalleri raporlaştırıldı

'Erişilemeyen Adalet: Türkiye’de Romanların Adalet Arayışı, Hukuki Engeller ve Sosyal Adaletsizliğin İnşası' raporu yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi) tarafından hazırlanan "Erişilemeyen Adalet: Türkiye’de Romanların Adalet Arayışı, Hukuki Engeller ve Sosyal Adaletsizliğin İnşası" başlıklı rapor yayımlandı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle yürütülen “Romanların Adalete Erişiminin Sağlanmasında Avukatların ve Baroların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan rapor, Türkiye'de Romanların adalete erişim süreçlerinde karşılaştıkları hukuki engeller ve toplumsal eşitsizlikleri ele alıyor.

Raporun yazarları Zühal Gezicier, Sergen Gül, Av. Zozan Vargün ve Av. Göktan Yıldırım, Romanların maruz bırakıldığı hak ihlallerini çeşitli vakalar üzerinden inceleyerek, toplumsal ve hukuki adaletsizliklerin farklı boyutlarını ortaya koyuyor.

Türkiye'de Romanların adalete erişimde karşılaştıkları zorluklar ve maruz kaldıkları hukuki engeller raporda beş ana başlık altında yakın tarihten vaka örnekleriyle ele alınıyor:

1. Linç Girişimleri: Roman topluluklarına yönelik toplu şiddet olayları ve dava süreçleri.

2. Kolluk Kuvvetlerinin Orantısız Güç Kullanımı: Kolluk güçlerinin Romanlara karşı aşırı güç kullanımı ve cezasızlık süreçleri.

3. Kapalı Kurumlarda Yaşanan Hak İhlalleri: Roman mahpusların hapishanelerde yaşadığı sistemik ayrımcılık ve hak ihlalleri.

4. Eğitim Hakkına Erişim: Roman çocukların eğitime katılmasının önündeki yapısal engeller ve Roman çocuklarına yönelik ayrımcılık.

5. Afetler Sonrası Hak İhlalleri: Deprem bölgesinde Roman topluluklarının karşılaştığı barınma ve diğer temel haklara erişimle ilgili sorunlar.