Romanya hükümetinden Ukrayna'ya Patriot savunma sistemi gönderilmesine onay

Romanya hükümeti, Rusya ile 2 yılı aşkın süredir savaş halinde olan Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemi gönderilmesini öngören yasa tasarısını onaylayarak meclise gönderdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Romanya'daki koalisyon hükümeti, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi gönderilmesini öngören yasa tasarısını kabul ederek nihai oylama için meclise gönderdi. 2004 yılından bu yana NATO üyesi olan Romanya, haziran ayında yaptığı açıklamada, müttefiklerin yerine başka bir hava savunma sistemi sağlaması durumunda, iki Patriot sistemini Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olduklarını açıklamıştı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Romanya Hükümet Sözcüsü Mihai Constantin, yaptığı açıklamada, "Meclis yasaya onay verdikten sonra hükümet bağışı işler kılacak kararı verebilecek" ifadelerini kullandı. Hükümetin kabul ettiği yasa tasarısı, bağışlanan bataryaların yerine yenilerinin sağlanması için ABD'ye teklif ve kabul mektupları gönderilmesini, vergi ve harç olarak yaklaşık 60 milyon dolar ödenmesini de öngörüyor. 

Romanya, Patriotları satın almak için 2017'de 4 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Bu, o tarihe kadar ülkenin yaptığı en büyük satın alma anlaşmasıydı. İlk sevkiyat 2020 yılında yapılırken, Romanya şu ana kadar ikisi operasyonel olmak üzere iki sistemi teslim aldı.

ZELENSKİY: RUSYA, 35 FÜZE VE 23 İHA İLE SALDIRDI

Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, Rusya ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 35 füze ve 23 insansız hava aracıyla (İHA) saldırılar düzenlediğini iddia etti. Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun ülkesine hava saldırıları gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

Gece ve sabaha karşı başta başkent Kiev olmak üzere çeşitli bölgelere hava saldırılarının yapıldığını aktaran Zelenskiy, "Rusya Ukrayna'ya gece boyunca balistik füzeler de dahil olmak üzere toplam 35 füze ve 23 insansız hava aracı fırlattı" ifadelerini kullandı. Zelenskiy ayrıca tüm dünyayı Rusya'nın saldırılarına karşı durmaya davet etti.

Kiev'e düzenlenen saldırılarda Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'nin de zarar gördüğünü bildiren Zelenskiy, Rusya ordusunun Ukrayna'daki ibadethaneleri de hedef aldığını iddia etti. Zelenskiy, açıklamasında, "Rusya'nın manevi veya insani değerlere ve hiçbir dine veya inanca saygısı yoktur. Ukrayna halkına karşı yıkım kampanyalarına devam ediyorlar, tüm topluluklarımızı ve hatta kutsal ibadethanelerimizi yok etmeye çalışıyorlar" ifadelerine yer verdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: RUSYA, SUMİ'DE ÇOCUK EVİNİ VURDU

Rusya saldırılarının güçlü şekilde kınanması gerektiğini söyleyen Zelenskiy, uluslararası toplumun sert bir eylem göstermesi gerektiğini ifade etti. Kiev Şehri Askeri İdare Başkanı Sergey Popko da Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Kiev'e düzenlenen saldırılarda üç kişinin yaralandığını bildirdi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Rusya ordusunun gece saatlerinde Sumi kentine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırıda Sumi kentindeki bir Çocuk Sosyal ve Psikolojik Rehabilitasyon Merkezi ile Çocuk Evi'nin yanı sıra altı apartmanın da hedef alındığı bilgisi verilerek, "İlk bilgilere göre altısı çocuk olmak üzere 18 kişi yaralandı" ifadesi kullanıldı.

İDDİA: RUSYA GÜÇLERİ, DOĞUDAKİ İKİ KENTTE İLERMEYE ÇALIŞIYOR

Bazı Rusya yanlısı askeri bloggerlar ise Rusya güçlerinin Ukrayna'nın doğudaki iki kenti Selydove ve Ukrainsk'te çatışma halinde olduğunu ve Ukrayna savunmasını aşmaya çalıştığını ileri sürdü. Bu isimlerden Yuri Podolyaka, iki kentte şiddetli çatışmaların yaşandığını iddia etti. Rusya'nın devlet haber ajanslarında TASS da Ukrayna güçlerinin Selydove kentinin bir kısmından çıkarıldığı iddiasını dile getirdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)