RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşcı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini bildirdi.
DUVAR - RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını ''toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten'' 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini X hesabından duyurdu.
Taşcı’nın açıklaması şöyle:
''RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.''
RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti.
— İlhan Taşcı (@ilhantasci) July 3, 2024
Gerekçe, kurulun daha önce verdiği “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymayıp yayını sürdürmesi.
Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayın kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.
TGC'DEN KARARA TEPKİ: ANAYASA'YA AYKIRI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Açık Radyo’nun lisansını iptal eden RTÜK'e tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gereken RTÜK, ‘Toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten beş gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle’ Açık Radyo’nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne yine zarar vermiştir. Türkiye'deki gazetecilerin, radyo ve televizyonların görevi iktidarı memnun etmek değildir. RTÜK’ü Anayasa’ya uymaya ve normalleşmeye çağırıyoruz” dedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) iktidarın sansür kurulu olarak yayın durdurma ve para cezalarıyla Anayasa’ya aykırı davranmayı sürdürmektedir. Türkiye’de demokrasinin yeşerebilmesi için haber özgür dolaşmalı, yurttaşlar habere sansürsüz ulaşmalıdır. Oysa RTÜK kararlarıyla gazeteciliğe müdahale etmekte, haberi engellemektedir. İktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının eleştirildiği TV kanallarına mutlaka ceza vermektedir.
RTÜK son olarak ‘Toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten beş gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle’ Açık Radyo’nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne yine zarar vermiştir. RTÜK’ün kararı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne müdahale açısından basın tarihinde bir kara leke olarak anılacaktır. Bu ceza Anayasa’ya, evrensel hukuk kurallarına ve basın özgürlüğüne aykırıdır. Toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gereken RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne yine zarar vermiştir Gazetecilerin ve yayın kuruluşlarının görevi, haberleriyle iktidarı memnun etmek değildir.
RTÜK’ü bir kez daha kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, yasaların önüne geçen yayın durdurma, para cezası, lisans iptali kararlarıyla halkın haber alma hakkını engellemekten vazgeçmeye ve normalleşmeye çağırıyoruz.
RTÜK, 6112 sayılı Radyo Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun amacı doğrultusunda ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması konusunda üzerine düşeni yapmalıdır. Demokratik bir toplumda RTÜK’ün orantısız ve ölçüsüz bir cezası olarak bu karar da yargıdan dönecektir."
TGS: KARAR DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla RTÜK'ün kararına tepki gösterdi. Açıklamada "Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun @acikradyo ile ilgili verdiği lisans iptal kararı, açıkça #Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesi'ne aykırıdır. Özerk bir kurum olması gereken @rtukkurumsal, bu kararı derhal geri çekmelidir" denildi.
Ne olmuştu?
RTÜK, Açık Radyo'ya "Açık Gazete" programının 24 Nisan 2024 tarihli yayınında yer alan ifadelerin, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin ihlali gerekçesiyle idari para cezası ve beş günlük yayın durdurma cezası vermişti. Karara gerekçe olarak programda bir konuğun “…Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” şeklindeki ifadeleri ve programcıların bir düzeltme girişiminde bulunmaması gösterilmişti.
Açık Radyo, verilen cezayı hatalı bulduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını belirtmişti. Radyo, ilk yayınından bu yana ifade ve basın özgürlüğünü savunduğunu, bu doğrultuda yayın yaptığını vurguladı.
(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)