RTÜK'ün yabancı kuruluşlara lisans kararı: Bu bir siyasi karardır
Türkiye'deki uluslararası kuruluşlara lisans zorunluluğu getirilmesini değerlendiren RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Bir kararın yasaya dayanması hukuki olduğunu göstermez. Bu bir siyasi karardır" dedi.
DUVAR - Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Türkiye'de yayın yapan uluslararası kuruluşlar Amerika'nın Sesi (VOA), Deutsche Welle ve Euronews'e lisans başvurusu yapmaları için süre vermesiyle başlayan tartışma devam ediyor.
VOA Türkçe’den Hilmi Hacaloğlu’nun sorusuna yanıt veren RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Bir kararın yasaya dayanması onun hukuki olduğunu göstermez. Bu bir siyasi karardır. Herkes yönetmelik çıktıktan neredeyse üç yıl sonra neden bu üç kurum seçildi diye haklı olarak merak ediyor. Ancak bunun üç kurumla kalmayacağı anlaşılıyor. Çok fazla toz kaldırmadan çok fazla gürültü koparmadan üç uluslararası kurum için karar alındı ama diğer kurumlar için de benzer taleplerin önümüzdeki haftalar ve aylarda gündeme geleceği sürpriz olmayacak. Bu bir başlangıç” dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Erol Önderoğlu da sosyal medyada yaptığı paylaşımda “RTÜK’ün ayrımcı ve çoğulculuğu tehdit eden kararları varken, RTÜK Başkanının bariz ‘ihsas-ı rey’ çıkışları ortadayken “yasal”lığa sığınılması sorunu çözmüyor. RTÜK, Üst Kurul seçim prosedürü ve eleştirel medyayı çökerten yanıyla antidemokratiktir!” ifadelerini kullandı.
RSF’den @ErolOnderoglu: #RTÜK’ün ayrımcı ve çoğulculuğu tehdit eden kararları varken, RTÜK Başkanının bariz ‘ihsas-ı rey’ çıkışları ortadayken “yasal”lığa sığınılması sorunu çözmüyor. RTÜK, Üst Kurul seçim prosedürü ve eleştirel medyayı çökerten yanıyla antidemokratiktir! pic.twitter.com/I8jmY2bATg
— RSF Türkçe (@RSF_tr) February 13, 2022
RTÜK tarafından yapılan açıklamada, “Yasaya göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan yayın lisansı almak zorundadır. Bu durum, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunsa bile, Türkçe ya da başka bir dilde Türkiye'ye yönelik yayın yapan, reklamlara yer veren yayın kuruluşlarını kapsamaktadır” denilmişti.
Amerika'nın Sesi, internet içeriklerine erişim engeli yaşanması durumunda anlaşmaları olan "Psiphon" ve "nthLink" program ve uygulamaları üzerinden sitelerine erişilebileceğini belirtti. Ücretsiz olan bu iki uygulama, internet üzerindeki sansür ve erişim engellemelerine karşı özel olarak tasarlanmış. (HABER MERKEZİ)