Rudaw muhabirine engellemeye Bakırhan'dan tepki: O kişiyi uyaracağız

Cezaevinde ölen Abdulkadir Kuday'ın cenazesi teslim alınırken DBP'li olduğu belirtilen bir kişi, Rudaw muhabirini engelledi. DEM Eş Başkanı Bakırhan, engelleyen kişinin uyarılacağını belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Adli Tıp Kurumu önünde, cezaevinde yaşamını yitiren hasta tutuklu Abdulkadir Kutay'ın cenazesinin ailesine teslimi beklenirken Rudaw muhabiri Rawin Stêrk de çekim yapmak istedi. Bu sırada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul 1. Bölge çalışanı olduğu öğrenilen bir kişi, Rawin Stêrk'i engelledi ve "Polis çekim yapabilir, siz yapamazsınız" ifadesini kullandı. Bu sırada muhabire de fiziksel temasta bulundu. 

DEM PARTİ'DEN MESAJ

Rudaw'ın haberine göre tepki çeken bu hareketin ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Rawin Stêrk'e gönderdiği mesajda  “Hiç tasvip edemeyeceğimi bir olay bu. Kesinlikle kabul etmiyoruz. O kişiyi uyaracağız” ifadesini kullandı. 

DEM Parti İstanbul İl başkanı Murat Kalmaz, Stêrk'i arayarak yaşananlardan dolayı üzüntüsünü bildirdi. DBP Marmara Bölge Sorumlusu Mevlüt Aykoç ve ÖHD Başkanı Serhat Çaknak da Rawin Stêrk’i aradı.

AYŞEGÜL DOĞAN: O KİŞİYE GEREKLİ UYARIYI YAPACAĞIZ 

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Rawin Stêrk'î arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti: “Bu yaklaşımı kesinlikle tasvip etmiyoruz. Parti olarak böyle bir tablonun içinde asla bulunmak istemeyeceğimiz bir durum. Basından sorumlu eş genel başkan yardımcısı Tayyip Temel ile de görüştük. Konuyla ilgileniyorlar ve bir açıklama yapılacak. O kişiye gerekli uyarıyı yapacağız. Gazetecilerin mesleğinin bu tür müdahalelere maruz kalmaması gereken bir meslek. Çok üzüldük. Geçmiş olsun.”

GÜNEYDOĞU GAZETECİLER CEMİYETİ: SALDIRILANIN HEDEFİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) de saldırıyı bir açıklama yaparak kınadı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Daha önce de farklı siyasi yapılara aidiyetleri bilinen kişiler tarafından Rudaw TV ekiplerine yapılan saldırı ve engellemelerin geldiği boyut endişe vericidir. Her ne kadar saldırı ve engellemelerin birbirine zıt fikirleri taşıyan siyasi eğilimlere yakın kişilerce yapıldığını bilsek de saldırıların asıl hedefinin basın özgürlüğü, düşünce ve ifade hürriyeti olduğunun farkındayız.

'HEDEF GÖSTERENLER SORUMLU OLACAKTIR'

Bazı kişi ve kesimlerin kışkırtmaları sonucu sahada çalışan Rudaw TV ekiplerine yönelen saldırı ve engellemeleri şiddetle kınıyor, tüm kesimleri basın emekçilerine karşı saygı ve sağduyuya davet ediyoruz. Son zamanlarda artan saldırı ve müdahalelerin artık meslektaşlarımızın can güvenliğini tehdit ettiğini görüyoruz. Meslektaşlarımızın maruz kalabileceği en küçük olumsuzluğun sorumluluğu, Rudaw TV'yi mesnetsizce hedef gösterenler olacaktır. Bu noktada tüm kişi ve kesimleri arkadaşlarımızı hedef göstermekten vazgeçmeleri konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Gazetecilere yönelik her türlü saldırı, halkın haber alma özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır ve asla kabul edilemez. Üyemize yapılan bu haksız saldırının takipçisi olacağımızı ve sorumluların hesap vermesi için süreci yakından izlediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Gazetecilerin özgürce, herhangi bir baskı ve tehdit altında kalmadan görevlerini yapabilmeleri demokrasinin ve özgür toplumların temel koşuludur. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak, meslektaşlarımızın haklarını korumak ve savunmak için her zaman olduğu gibi bugün de yanlarında olacağız."

(HABER MERKEZİ)