Rusya devlet medyasına siber saldırı: 'Ukrayna, Putin'in doğum gününü kutladı'

Ukraynalı bir hükümet kaynağı, Rusya devlet medyasını bünyesinde barındıran VGTRK'yi hedef alan ve Putin'in 72'nci doğum gününe denk gelen siber saldırıdan Kiev'in sorumlu olduğunu iddia etti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da ulusal televizyon kanallarını bünyesinde barındıran devlet medya şirketi VGTRK'nin bugün düzenlenen bir siber saldırıda hedef alındığı açıklandı. Ukrayna hükümetinden bir kaynak, saldırıyı Kiev'in hackerlarının düzenlediğini ileri sürdü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, VGTRK'nin internet sitesine bugün erken saatlerde ulaşılamazken normalde 24 saat yayın yapan Rossiya-24 kanalının canlı yayınına da çevrimiçi olarak ulaşmak mümkün olmadı. Reuters muhabirleri, canlı yayına ulaşmaya çalıştıklarında, "503 Hizmete Erişilemiyor" uyarısının olduğunu gördü. Kremlin'den de devlet medyasına yönelik siber saldırı hakkında açıklama yapıldı.

'PUTİN'İN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADIK'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "En büyüklerinden biri olan devlet medya holdingimiz dijital altyapısına yönelik benzeri görülmemiş bir hacker saldırısı ile karşı karşıya kaldı" diyerek VGTRK'nin siber saldırının sonuçlarını bertaraf etmek için çalıştığı bilgisini verdi. Peskov, uzmanların hackerların arkalarında bıraktığı izlerin nereye çıktığını anlamaya çalıştığını aktardı. 

VGTRK, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada da çevrimiçi hizmetlerinin gece saatlerinde siber saldırıya uğradığını bildirmişti. Ukrayna hükümetinden bir kaynak ise Ukraynalı hackerların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 72'nci doğum gününe denk gelen siber saldırıdan sorumlu olduğunu ileri sürdü. İsminin paylaşılmasını istemeyen kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ukraynalı hackerlar tüm Rus devlet televizyonu ve radyo yayın şirketine geniş çaplı bir saldırı düzenleyerek Putin'in doğum gününü 'tebrik' etmiştir" ifadelerini kullandı. Reuters, bu iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadığını aktardı. 

'TÜM ULUSLARARASI MECRALARDA GÜNDEME GETİRECEĞİZ'

Rusya'nın Gazeta.ru haber sitesi de ismi verilmeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde, söz konusu siber saldırının VGTRK şirketinin çevrimiçi ve iç hizmetlerini hedef aldığını bildirdi. Kaynak, çevrimiçi yayınlar ve iç hizmetlerin servis dışı olduğunu, internet ve telefonların dahi çalışmadığını, durumu düzeltmenin uzun zaman alacağını belirtti. 

Kaynak, "(Hackerların) yedeklemeler de dahil olmak üzere her şeyi sunuculardan sildiğini duydum. Sabah 06.00'dan beri kapanmış çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Başkent Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise siber saldırının arkasında kim olduğuna değinmeden Rus medyasının uzun zamandır 'topyekun Batı'nın' hedefinde olduğunu ve yaşananların 'hibrit bir savaşın' bir parçası olduğunu savundu. Sözcü, Rusya'nın, Birleşmiş Milletler'in (BM) ifade özgürlüğünden sorumlu birimi olan UNESCO da dahil olmak üzere siber saldırı konusunu tüm uluslararası mecralarda gündeme getireceğini söyledi. 

(REUTERS)