Rusya Dışişleri: AB, saldırgan bir azınlığın esiri

Rusya Dışişleri, Putin ile zirve yapılması talebi üzerinde uzlaşamayan AB'nin 'saldırgan bir azınlığın esiri' olduğunu belirtti. AB liderleri, yeni Rusya yaptırımlarının değerlendirileceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Fransa ve Almanya'dan gelen Devlet Başkanı Vladimir Putin ile zirve yapılması talebi üzerinde uzlaşamayan Avrupa Birliği'nin (AB) 'saldırgan bir azınlığın esiri' olduğu belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise, AB'nin tutumunun 'belirsiz' olduğunu söyledi.

"Putin, Moskova ile Brüksel arasındaki ilişkileri geliştirme konusuyla ilgileniyor" diyen Peskov, olası AB-Rusya zirvesinin destek görmemesinden dolayı 'hayal kırıklığına' uğradığını ifade etti. Peskov, daha önce yaptığı açıklamada, Moskova'nın ortak zirve önerisine olumlu yaklaştığını, hem Rusya hem de Avrupa’nın böyle bir girişime ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sunduğu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından desteklenen 'Putin ile bir kez daha üst düzey bir görüşme yapılması önerisi' birlik üyelerince kabul edilmemişti. Merkel, cuma gecesi Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Bugün üst düzeyde, yani şefler seviyesinde acil bir buluşma konusunda uzlaşamadık" dedi. Rusya ile diyalog konusunda format ve koşullar üzerinde çalışmaların devam ettiğini aktaran Merkel, "Ben şahsen burada daha cesur bir adım atılmasını dilerdim" ifadelerini kullandı.

Zirvenin ardından yayınlanan bildiride, birlik üyesi 27 ülkenin liderlerinin Rusya'ya gelecekteki olası hukuk ihlallerine karşı daha sert tepki verilmesi hususunda görüş birliğine vardığı kaydedildi. Liderler, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları da içeren ilave kısıtlayıcı tedbir seçeneklerini değerlendirme kararı aldı.

Zirve bildirisinde "Rusya'nın kötü niyetli, hukuk dışı ve yıkıcı faaliyetinde ısrarlı olması halinde AB ve üye devletleri koordineli bir şekilde tepki verecektir" denildi. Bildiride ayrıca AB Komisyonu ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'den ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik yeni tedbirlerin gözden geçirilmesi talep edildi. (DIŞ HABERLER/DW Türkçe)