Rusya Dışişleri Bakanlığı: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması istikrar bozucu

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma planlarına "istikrar bozucu" denildi. Duma'dan ise Erdoğan'a "Bir zamanlar Gorbaçov'a da bir şey vadedilmişti" tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya olası üyeliğini veto hakkından feragat etme hamlesine Rusya'dan ilk tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki ülkenin NATO'ya katılma planlarına "olumsuz" ve "istikrar bozucu" yorumları yapıldı.

Reuters'in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım planlarını "olumsuz" gördüğünü söyledi. Rusya'nın haber ajansı RIA Novosti de Ryabkov'un, NATO genişlemesinin "istikrar bozucu" olduğu ve ittifak üyelerinin güvenliğine katkıda bulunmadığını söylediğini aktardı.

'GORBAÇOV'A DA BİR ŞEY VAAT EDİLMİŞTİ'

Rusya'nın yasama meclisi Duma'dan da Türkiye'nin NATO'da İsveç ve Finlandiya'nın olası üyeliğine veto hakkından feragat edecek adımlar atmasına eleştiriler geldi. Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky'nin konuyla ilgili görüşlerine yer verdi. Slutsky, "Türkiye'nin yerinde olsaydım, Finlerin ve İsveçlilerin NATO'ya katılımını veto etmeme karşılığında aldığım güvencelerden pek gurur duymazdım. Bir zamanlar Gorbaçov'a da bir şey vaat edilmişti" dedi.

'NATO DOĞUYA DOĞRU GENİŞLİYOR'

Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) lideri Slutsky, Telegram kanalında yaptığı açıklamada "Finlandiya ve İsveç'in aslında ittifakın ön saflarında yer alması, bağlantısız statülerini reddetmesi bu ülkelerin seçimi olacaktır. Ancak böyle bir adımın doğuracağı sonuçları açıkça anlamaları gerekir. Rusya ile ilişkileri ve zaten derin bir kriz içinde olan Avrupa'daki genel güvenlik mimarisiyle ilgili" dedi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ABD liderliğindeki askeri bloğun devamlı olarak Rusya'nın sınırlarına yaklaşmaya çalıştığını ifade eden Slutsky, "Rusya için, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi, ittifakın İsveç ve Finlandiya'yı gemiye almaya davet etmesiyle başlamadı" dedi.

Finlandiya ve İsveç 18 Mayıs'ta NATO'ya katılmak için başvurmuş, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iki ülkenin olası üyeliğinin veto edilmesi gerektiğini savunmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler rusya duma türkiye