Rusya, Netflix hakkında inceleme başlattı: 'Eşcinsellik propagandası yapıyor'

Rusya, Netflix'e 'eşcinsellik propagandası' yaptığı iddiasıyla inceleme başlattı. İnceleme sonucunda Netflix'in yasayı ihlal ettiği tespit edilirse, platform ülkede geçici olarak askıya alınacak. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Popüler yayın platformu Netflix, Rusya’da aileleri korumakla görevli kamu kuruluşu tarafından eşcinsel propagandası yasasını ihlal etmekle suçlanıyor. Suçlamanın ardından Rus yetkililer Netflix'i araştırmaya başladı. 

Engadged'ın Reuters'tan aktardığına göre, Rusya’da aileleri korumakla görevli kamu kuruluşu, LGBTQIA+ temalı bazı Netflix içeriklerinin 16 yaş ve üstü için uygun olarak derecelendirildiğini iddia etti. Ülkenin yasaları, "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerle ilgili propaganda özellikleri taşıyan yapımlar"ın 18 yaş altı arasında ulaşmasına izin vermiyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ŞİKAYETİ İNCELİYOR

İçişleri Bakanlığı'nın şikayeti incelediği belirtildi. İnceleme sonucunda Netflix'in yasayı ihlal ettiği tespit edilirse, platform bir milyon rubleye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak ve ülkede geçici olarak askıya alınacak. 

Vedemosti gazetesine konuşan Netflix’ten bir kaynak, şirketin Kasım ayının başlarında yaptığı bir incelemede 16+ olarak derecelendirilen herhangi bir LGBT içeriği bulamadığını söyledi. Gazete ayrıca bu ay yetkililerin, kütüphanelerinde "geleneksel olmayan cinsel ilişkileri ve cinsel sapmaları" tasvir eden "Grinin Elli Tonu" ve "Billions" da dahil olmak üzere kimi dizi ve filmleri bulunduran yayın hizmetlerinin yasaklanabileceğini belirtti. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2017 yılında, 2013 yılında çıkarılan propaganda yasasının LGBTQIA+ bireylere karşı ayrımcılık yaptığını ve Avrupa Antlaşması kurallarını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini tespit etmişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)