Rusya: Tahıl koridoru anlaşması 60 gün uzatılacak
Kremlin Sözcüsü Peskov, 18 Mart'ta sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının 60 günlüğüne uzatılacağını söyledi.
DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan ve ikinci kez uzatılmaması durumunda yarın (18 Mart) sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının 60 gün uzatılacağını açıkladı. Peskov'un açıklaması, anlaşmanın sona ereceği 18 Mart tarihinden bir gün önce geldi.
The Guardian'ın haberine göre, Ukrayna hükümeti ise yarın sona erecek anlaşmanın '120 gün uzatılmasını da içeren mevcut şartlar ile yenilenmesi gerektiğini' söyledi. Cenevre'deki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi de bugün yaptığı açıklamada tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğü bilgisini paylaştı.
BM: ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ
BM Cenevre Ofisi'nde Sözcü Alessandra Vellucci, haftalık basın toplantısında, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili son duruma ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Yarın sona erecek anlaşmanın daha fazla uzatılmaması gibi bir ihtimal var mı?" sorusunu yanıtlayan Vellucci, "Bu görüşmelerin sonucu ve yarın anlaşmanın uzatılması ile ilgili ne olacağı konusunda spekülasyon yapmayacağız. Size söyleyebileceğimiz şey, bugün ve gerekli olduğu sürece, bu anlaşmanın bütünlüğünü ve sürekliliğini sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızdır. Bu konu hakkında söyleyebileceklerim bu kadar" dedi.
Ne olmuştu?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti.
1 Mart’ta Reuters’a konuşan Ukrayna hükümetinden üst düzey bir kaynak ise Kiev yönetiminin BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiğini, ancak 'talebe yanıt alamadığını’ ileri sürmüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 5 Mart’ta bir açıklama yaparak 'anlaşmanın küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini' söylemişti.
Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.
Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti. (DIŞ HABERLER)