Rusya: Taraflar itiraz etmezse tahıl koridoru anlaşması otomatik olarak uzar
Tahıl koridoru anlaşmasının 60 gün uzaması yönünde görüş bildiren Rusya'dan bir kaynak, "Tarafların itirazı olmaması halinde anlaşma 18 Mart'tan sonra da devam edecek" dedi.
DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından imzalanan 'tahıl koridoru anlaşması hakkında bilgi sahibi' olan Rus bir kaynak, 18 Mart tarihinde süresi dolacak olan anlaşmanın 'tarafların itirazı olmaması durumunda otomatik olarak uzayacağını' söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan kaynak, anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetti.
'60 GÜN SONRA ANLAŞMANIN FESHİ GÜNDEME GETİRİLEBİLİR'
"Tarafların itirazı olmaması halinde anlaşma 18 Mart'tan sonra da devam edecek" değerlendirmesinde bulunan kaynak, 'uzatma süresinin önemli olmadığını' belirtti. Kaynak, "Anlaşma 60 gün uzatılırsa, 18 Mart'tan sonra da işlemeye devam edecek ve 60 gün sonra taraflardan biri anlaşmanın feshi konusunu gündeme getirebilir" dedi.
Ne olmuştu?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti.
1 Mart’ta Reuters’a konuşan Ukrayna hükümetinden üst düzey bir kaynak ise Kiev yönetiminin BM ve Türkiye'ye anlaşmanın uzatılması talebini bir mektup ile ilettiğini, ancak 'talebe yanıt alamadığını’ ileri sürmüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 5 Mart’ta bir açıklama yaparak 'anlaşmanın küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini' söylemişti.
Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna ise bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)