Rusya: Ukrayna'nın misket bombalı saldırısında 1 gazeteci öldü
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin saldırıları sonucunda Rusya'nın RIA haber ajansı için çalışan bir savaş muhabirinin hayatını kaybettiğini, üç Rus gazetecinin yaralandığını ileri sürdü.
DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya bölgesindeki cephe hattına yakın bir bölgede Ukrayna güçlerinin saldırıları sonucunda Rusya'nın RIA haber ajansı için çalışan bir savaş muhabirinin hayatını kaybettiğini iddia etti.
Reuters'ın haberine göre, bakanlık, saldırıda yaralanan dört Rus gazeteciden biri olan RIA savaş muhabiri Rostislav Zhuravlev'in çatışma bölgesinden tahliye edilirken yaşamını yitirdiğini bildirdi. Diğer üç gazetecinin durumunun stabil olduğunu aktaran bakanlık, "Hayati tehlikeleri bulunmuyor. Gerekli tıbbi bakımı alıyorlar" dedi.
RIA da konuya ilişkin haberinde muhabirinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Ajansın haberine göre, gazeteci, cephe hattında bulunan Piatykhatky köyünde savaşı takip ederken hayatını kaybetti. Ajans, kameramanlarından birinin de yaralandığını bildirdi.
'SALDIRIDA MİSKET BOMBASI KULLANILDI'
Rusya Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında ayrıca Ukrayna'nın söz konusu saldırıda misket bombası kullandığını ileri sürdü. Bakanlık, bu iddiasına ilişkin herhangi bir kanıt sunmazken Reuters bu iddiayı bağımsız olarak teyit edemediğini yazdı.
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'ya misket bombası verileceğini açıklamış, ardından bombaların Ukrayna'ya ulaştığı açıklanmıştı.
Savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdüren misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008'de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. Hedefte ayrım gözetmeksizin kullanılması ve yüksek başarısızlık oranları nedeniyle sivil ölümlerine yol açtığı için misket bombalarına karşı çıkılıyor. Fakat söz konusu sözleşmeye ABD, Ukrayna ve Rusya taraf değil. Anlaşmaya taraf olan 123 ülkenin büyük çoğunluğu belirli bir süre zarfında sınırları içindeki misket bombalarını imha etmeyi taahhüt ederken, şimdiye kadar Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya bu tür bomba stoklarını imha etti. (DIŞ HABERLER)