Rusya ve NATO'dan karşılıklı 'Ukrayna' açıklamaları: 'Bir başka kritik döneme giriliyor'
NATO Genel Sekreteri, yaklaşan kış aylarına işaret ederek "Ukrayna bir başka kritik döneme giriyor" dedi. Kremlin Sözcüsü ise Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliğini 'tehdit' olarak niteledi.
DUVAR - NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki gün sürecek NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesi basına yaptığı açıklamalarda dünyadaki son gelişmeleri değerlendirdi. Rutte, üç yıla yakın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, Ukrayna'ya desteğin artmasının barış müzakerelerinde Kiev'in pozisyonunun güçlü olmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti. Rutte, "NATO, Ukrayna'ya ne kadar güçlü destek verirse müzakere masasında elleri o kadar güçlü olur ve Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını o kadar çabuk sona erdirebiliriz" açıklamasında bulundu.
Başkent Moskova'da basına açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması ihtimalinin Rusya'nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirterek "Bu konudaki olası karar kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
RUTTE: AMMAN'DA İRTİBAT OFİSİ AÇILACAK
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO dışişleri bakanları toplantısının Ürdün Kralı 2'nci Abdullah'ın katılımıyla yapılacak ilk oturumunda Orta Doğu'daki kriz ve NATO ile Ürdün arasındaki işbirliği konularının ele alınacağını ifade etti. NATO Genel Sekreteri, çok yakında başkent Amman'da irtibat ofisinin açılacağı bilgisini verdi.
'UKRAYNA'YA NE KADAR DESTEK VERİRSEK ELLERİ O KADAR GÜÇLÜ OLUR'
Ukrayna'da süren savaşın yanı sıra Rusya'nın NATO ülkelerini hedef alan eylemlerinin de toplantının gündem maddelerinden biri olacağını anlatan Mark Rutte, "Rusya ve Çin bizi korkutmak için fiili sabotajlar, siber saldırılar ve enerji şantajıyla uluslarımızı istikrarsızlaştırmaya çalıştı. Bu eylemlerin hiçbiri bizi Ukrayna'yı desteklemekten ya da kendi savunmamızı güçlendirmekten alıkoymayacaktır" ifadelerini kullandı.
Rutte, savaşın üçüncü kışa girmesiyle Ukrayna'ya mühimmat desteğinin artırılması ihtiyacına işaret ederek, "Ukrayna bir başka kritik döneme giriyor ve Rusya'nın saldırganlığı azalma belirtisi göstermiyor, tam tersine artıyor. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin söylemlerini ve pervasız eylemlerini artırıyor" diye konuştu.
Ukrayna'ya desteğin artmasının barış müzakerelerinde Kiev'in pozisyonunun güçlü olmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydeden NATO Genel Sekreteri Rutte, "NATO, Ukrayna'ya ne kadar güçlü destek verirse müzakere masasında elleri o kadar güçlü olur ve Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını o kadar çabuk sona erdirebiliriz" dedi.
'DAHA FAZLA ASKERİ YARDIM, DAHA FAZLA TARTIŞMA YAPALIM'
Rutte, barışın sağlanması için Ukrayna'nın bazı bölgelerinin geçici olarak Rusya'ya bırakılması hakkında süren tartışmalara ilişkin bir soruya, "İddia ediyorum ki Ukrayna'nın barış sürecinin nasıl olabileceğine dair daha fazla fikre ihtiyacı yok" yanıtını verdi. Yapılması gereken 'en önemli ve gerekli şeyin' Ukrayna'ya askeri yardımların arttırılarak sürdürülmesi olduğunu vurgulayan Rutte, "Daha fazla askeri yardım ve barış sürecinin nasıl olacağı konusunda daha az tartışma yapalım derim" ifadelerini kullandı
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın Moskova'nın lehine bir barış anlaşması imzalamaya zorlanması halinde sadece Avrupa'nın değil ABD'nin de Çin, İran ve Kuzey Kore'den gelecek 'tehditle' karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
PESKOV: UKRAYNA'NIN DAHLİ KONUSUNDAKİ OLASI KARAR KABUL EDİLEMEZ
Kremlin Sözcüsü Peskov da başkent Moskova'da basın mensuplarına gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması ihtimalini değerlendiren Peskov, bunun Rusya'nın güvenliği için tehdit oluşturduğuna işaret etti.
Peskov, "Bu, güvenliğin bölünmezliğine yönelik tezimizle tamamen çelişiyor. Bir ülkenin güvenliği, diğer ülkenin güvenliği pahasına sağlanamaz. Bu, baz aldığımız uluslararası ilişkilerin değişmez kuralı. Dolayısıyla bu konudaki olası karar kabul edilemez. Çünkü bu, bizi tehdit ediyor. Ayrıca bu, bizi Ukrayna'da özel askeri operasyonu başlatmaya zorlayan temel nedeni ortadan kaldırmıyor" değerlendirmesini yaptı.
'PUTİN, BUNA RAĞMEN ALMANYA İLE TEMASLARA AÇIK'
Dün Ukrayna'yı ziyaret eden Almanya Federal Başbakanı Olaf Scholz'un Kiev'e destek sağlamaya devam edecekleri yönündeki açıklamasını da değerlendiren Peskov, "Avrupalı ülke temsilcileri, yıkıcı çizgiyi sürdürme niyetinde. Tüm hedeflerimize ulaşmak için Ukrayna'da özel askeri operasyona devam ediyoruz" diye konuştu. Peskov, buna rağmen Rusya Devlet Başkanı Putin'in Almanya ile temaslara açık olduğunu dile getirdi.
ABD'nin Ukrayna'ya 725 milyon dolarlık ek silah ve teçhizat desteği yapacağı yönündeki açıklamasına da değinen Peskov, mevcut ABD yönetiminin savaşı sonlandırmak istemediğini belirterek "Ukrayna'ya bu ve diğer yardım paketleri, olayların gidişatını değiştiremez, cephedeki dinamiği etkileyemez" ifadesini kullandı.
(ANADOLU AJANSI)