Rusya ve Ukrayna arasında esir takası, Stoltenberg'den 'savaş' açıklaması

Rusya ve Ukrayna, karşılıklı olarak 103'er savaş esirini serbest bıraktı. NATO Genel Sekreteri, NATO'nun savaş öncesinde Ukrayna'yı silahlandırarak savaşı engelleyebileceğini ileri sürdü.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, 2 yılı aşkın süredir savaşın sürdüğü Ukrayna ile karşılıklı esir takası yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Interfax haber ajansının aktardığına göre, Rusya ve Ukrayna tarafı, bu kapsamda 103'er askeri serbest bıraktı. Rusya Savunma Bakanlığı, bugün takası gerçekleştirilen Rusya askerlerinin, Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta saldırı başlattığı Rusya'nın Kursk bölgesinde esir alındı bilgisini verdi.

Reuters'ın haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) devlet haber ajansı WAM, BAE'nin iki ülke arasında 206 savaş esirinin takası konusunda arabuluculuk yaptığını aktardı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de konuya ilişkin açıklamasında, 103 Ukraynalı savaş esirinin takas kapsamında ülkeye döndüğünü teyit etti.

Rusya'nın serbest bıraktığı esirler, Ukrayna'ya döndü. (Fotoğraf: Reuters)

STOLETNBERG: UKRAYNA'YI SİLAHLANDIRIP SAVAŞI ENGELLEYEBİLİRDİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Almanya basınına verdiği röportajda, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) gazetesine yaptığı açıklamada, NATO'nun 'Rusya'nın 2022 yılındaki işgalini engellemek üzere Ukrayna'yı silahlandırmak için daha fazla şey yapabileceğini savundu. Stoltenberg, "Şimdi, savaşa askeri malzemeler sağlıyoruz; o dönemde, savaşı engellemek için askeri malzeme sağlayabilirdik" diye konuştu. 

Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan önce Kiev'in talep ettiği silahları sağlama konusunda NATO'nun isteksizliğine işaret eden Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşı bitirmenin yolunun sadece müzakere masasından geçeceğine de işaret etti. Stoltenberg, "Bu savaşı bitirmek için Rusya ile belli bir aşamada yeniden diyalog olması gerekecek. Ancak, bunun Ukrayna'nın gücüne dayanıyor olması lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)