Rusya ve Ukrayna'dan 'Tahıl sevkiyatını engellemiyoruz' açıklamaları

Ukrayna tahılının üç limandan çıkarılmasını içeren İstanbul anlaşmasının engellendiği yönündeki tepkilere Moskova ve Kiev'den itiraz geldi. BM'den "Tüm tarafların çalışmasını istiyoruz" mesajı verildi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 22 Temmuz'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının uygulanmasının engellendiği yönündeki suçlamalara Rusya ve Ukrayna'dan karşı çıkan açıklamalar yapıldı.

Rusya'nın anlaşma gereği Ukrayna tahılının çıkarılacağı üç limandan biri olan Odessa'ya füzeli saldırı düzenlemesi sonrası Moskova'nın "anlaşmayı baltaladığı" yönündeki eleştirilere Kremlin'den itiraz gelirken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer tepki verdi. 

LAVROV: 'TAHILIN SEVK EDİLMESİ İÇİN ENGEL YOK'

Afrika turu ziyareti kapsamında Kongolu mevkidaşı Jean-Claude Gakosso ile görüşmelerinin ardından basın toplantısında konuşan Lavrov, "Bu anlaşmalar dahil Rusya'nın üstlendiği yükümlülüklerde, askeri altyapı ile diğer askeri hedefleri yok ederek özel askeri operasyona devam etmemizi yasaklayan hiçbir şey yok. Yüksek hassasiyetli silahla vurulan hedefler, Odessa limanının askeri bölümünde bulunuyordu. İstanbul'da imzalanan anlaşmalar doğrultusunda, tahılın alıcılara sevk edilmesi için herhangi bir engel yok ve yaratmadık" diye konuştu.

ZELENSKİY: 'TAHIL İHRACATINA BAŞLAYACAĞIZ'

Ukrayna'nın bahsi geçen limanlarda askeri faaliyetlerle tahıl sevkiyatı anlaşmasını sekteye uğratacağı yönündeki eleştirilere ise Ukrayna liderinden tepki geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getireceklerini açıkladı. 

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Zelenskiy, "Ukrayna ekinlerinin limanlardan çıkışını engellemediğimizi tüm dünyaya kanıtlamak için tahıl ihracatına başlayacağız" açıklaması yaptı. 

BM: 'TÜM TARAFLARIN ÇALIŞMASINI İSTİYORUZ'

Birleşmiş Milletler'den (BM) ise anlaşmanın uygulanması için çağrı yapıldı. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tahıl anlaşmasını uygulama taahhütlerini teyit eden taraflarla iletişim halindeyiz. Genel Sekreter Antonio Guterres bu çerçevede tüm ilgili kişilerle iletişim kurmaya devam ediyor. Cuma günü varılan anlaşma uyarınca, tahıl, gübre ve gıda yüklü gemilerin güvenli bir şekilde taşınmasını içeren anlaşmanın hedefine ulaşması için ilgili tüm tarafların çalışmasını istiyoruz. Gemilerin yola çıkması için tüm koşulların uygun olduğundan emin olmak istiyoruz. Odessa limanına saldırmanın bu konuda yardımcı olmadığına inanıyoruz" dedi.

ERDOĞAN: 'ATILAN İMZALARA SAHİP ÇIKILMASINI BEKLİYORUZ'

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün akşam devlet kanalında katıldığı canlı yayın programında konuyla ilgili açıklama yapmış, "Sürecin hala ne kadar hassas olduğunu cumartesi günü Odessa Limanı'na düzenlenen saldırıdan görebiliyoruz. Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmalarını ve üstlendikleri sorumluluklara uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz ve varılan anlaşmanın lafzı ve ruhuna aykırı eylemlerden de kaçınılmasını istiyoruz. Planın operasyonel boyutu inşallah İstanbul'dan idare edilecek, burada ülkemiz, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletlerden yetkililer rol alacaklar. Ukrayna'ya giden ve oradaki limanlardan gelen gemilerin emniyetli ve plana uygun şekilde seyrine birlikte yön verilecek" demişti. 

Ukrayna Limanlar İdaresi, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarının yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıkların ve başvuruların başladığını önceki gün bildirmişti. (DIŞ HABERLER)