Rusya'da biberde kabul edilen MRL değeri 0,1 iken, Türkiye'de bu oran binde 1

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, zirai ilaçlarla ilgili sorunların hem iç piyasaya hem de ihracata zarar verdiğini aktaran Başkan Top, “Tüm paydaşlar önemleri almalı" dedi

Rusya'da biberde kabul edilen MRL değeri 0,1 iken, Türkiye'de bu oran binde 1
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarımda kullanılan zirai ilaçların ihracat ve tarım politikaları üzerindeki etkilerine değinerek, Türkiye'deki ruhsatlandırma, denetim ve bilinçlendirme süreçlerinin tekrar gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı.

Zirai ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinde yaşanan sorunlara değinen Top, “Uluslararası kabul edilen maksimum kalıntı limitleri (MRL) var. Türkiye'de ruhsatlandırma süreçleri oldukça maliyetli ve karmaşık. Firmalar, bazı ürünler için ruhsat başvurusunda bulunmuyor çünkü ruhsat maliyetleri, satış gelirlerini karşılamıyor." dedi. DHA'nın haberine göre  Ali Top, "Rusya'ya gönderilen bir biberde kabul edilen MRL değeri 0,1 iken, Türkiye'de bu oran binde 1. Bu durum, ürünlerimizin ihracatta geri çevrilmesine neden oluyor" dedi.

 'BAĞIMSIZ DANIŞMANLAR GERİ GETİRİLMELİ'

 Bağımsız tarım danışmanlığı sistemini hatırlatan Top, “Eskiden bağımsız tarım danışmanları vardı, üreticilere objektif bilgi sağlıyorlardı. Bugün bu sistem neredeyse yok oldu. Devletin, bağımsız danışmanları teşvik etmesi ve üreticilerin doğru bilgiye ulaşmasını kolaylaştırması gerekiyor. Zirai ilaç bayilerinden alınan danışmanlık hizmetleri, ticari kaygılar nedeniyle yeterince objektif olamıyor. Üreticilerin alternatif bilgi kaynaklarına erişmesi şart" dedi.   

 

 

 

 

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)