Rusya'dan AB'ye 'yaptırım' tepkisi: Kim olduğu belirsiz kişiler listede

Kremlin Sözcüsü Peskov, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik 10'uncu yaptırım paketinin 'konuyla hiçbir ilgisi olmayan kişileri' de kapsadığını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Başkent Moskova'da basın mensuplarına konuşan Peskov, yaptırımların 'saçma' olduğunu söyledi.

AA'nın haberine göre, AB'nin 26 Şubat'ta hayata geçen 10'uncu yaptırım paketinin 'esir değişimi ile ilgilenen Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova'yı da kapsadığını' kaydeden Peskov, "Elbette, tüm bunlar saçma" dedi.

'BELLİ Kİ BATI'NIN YAPTIRIM UYGULAYACAĞI KİŞİ SAYISI YETERSİZ'

AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırım listesini değerlendiren Kremlin Sözcüsü, "Belli ki yaptırım listelerini oluşturmak için kim olduğu belirsiz, yaptırım konusuyla hiçbir ilgisi olmayan kişileri listelere dahil ediyorlar. Diğer yandan, listelerde başarılı kişiler yer alıyor. Bu şahısların yaptırım listesine dahil edilmesi, kendilerini rahatsız etmez. Bundan eminim. Belli ki Batı'nın yaptırım uygulayacağı kişi sayısı yetersiz" yorumunda bulundu. 

'ÇİN'İN PLANININ ANALİZİ UZUN VE GERGİN BİR SÜREÇ'

Kremlin Sözcüsü Peskov, basına yaptığı açıklamada, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşının çözümüne ilişkin 'barış planı'na da değindi. Peskov, "Meselenin barışçıl çözümüne katkıda bulunacak planların geliştirilmesine yönelik her türlü girişim dikkate değer. Çinli dostlarımızın planını da büyük dikkatle ele alıyoruz" dedi.

Plandaki detayların analiz edilmesi ve tarafların çıkarlarının dikkate alınması gerektiğini belirten Peskov, bunun 'uzun' ve 'gergin' bir süreç olduğunu söyledi. Peskov, "Şu anda, bu olayın barışa doğru ilerlemesi için herhangi bir ön koşul görmüyoruz. Özel askeri operasyon sürüyor. Belirlenen hedeflere doğru ilerliyoruz" diye konuştu. 

'TRANSDİNYESTER'DEKİ DURUM ENDİŞE VERİCİ'

Moldova içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesindeki duruma da değinen Peskov, buradaki durumun endişe verici olduğunu ve dikkatlice takip edildiğini belirterek, "Kiev rejimi ve Avrupa ülkelerindeki rakiplerimizin çeşitli provokasyonlar yapabileceklerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, 23 Şubat'ta, Ukrayna'nın Transdinyester bölgesine yönelik 'silahlı' provokasyon hazırladığını ve bölgeyi istilaya yönelik sınıra asker ve silah konuşlandırdığını açıklamıştı. Moldova Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Transdinyester bölgesindeki durumun dikkatle takip edildiği belirtilerek, "Şu anda devletin askeri güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit yok" ifadesi yer almıştı.

Ne olmuştu?

AB, Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümünden iki gün sonra, 26 Şubat'ta kabul ettiği 10'uncu yaptırım paketi kapsamında yeni ticaret yasakları, sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek ürün ve teknolojilere ihracat kontrolleri uygulamaya başlarken, 87 kişi ve 34 kurumu da yaptırım listesine ekledi. 

Buna göre, Rusya'nın askeri faaliyetlerinden, siyasi kararlarından, dezenformasyondan, çocukların zorla evlat edinilmesinden, Ukraynalı sivilleri ve altyapıyı hedef alan insansız hava araçlarının (İHA) geliştirilmesinden sorumlu olanlara seyahat yasağı getirildi ve bu kişilerin mal varlıkları donduruldu. Rusya Federasyon Konseyi üyeleri, 19 bakan yardımcısı, çeşitli federal kurum başkanları da dahil çok sayıda hükümet yetkilisi ile 4 Duma milletvekili yaptırım listesinde yer aldı.

Rus askeri liderleri ve Ukrayna'da konuşlanmış Wagner grubunun iki komutanı ile birlikte füze, İHA, uçak, askeri araç, savaş gemisi veya kontrol sistemleri üreten ve Rus Silahlı Kuvvetleri'ne bunları tedarik eden şirketler de yaptırıma tabi tutuldu. Ukrayna'nın yasa dışı ilhak edilmiş bölgelerindeki savcılar da yaptırım kapsamına alındı.

Rusya'daki büyük televizyon kanalları ve medya gruplarındaki üst düzey yöneticiler ve sunucular da yaptırım listesine girdi. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı İHA'ların hazırlanması ve tedarikinde yer alan 4 İran vatandaşına da yaptırım uygulandı. Rusya'yı finansal olarak destekleyen sektörlerdeki ekonomik aktörler de listelendi.

Alfa-Bank, Rosbank ve Tinkoff Bank, Rusya Federasyonu Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Ulusal Reasürans Şirketi yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında yer aldı. Böylece, AB'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden eylemlerde bulundukları gerekçesiyle kısıtlayıcı tedbir uyguladığı kişi sayısı 1473, kuruluş sayısı da 205 oldu. (DIŞ HABERLER)