Rusya'dan Balkanlar atağı: Lavrov Atina'dan 'arabuluculuk' mesajı verdi

Bir süredir gözünü Suriye ve Kafkaslardaki krizlere çeviren Moskova, Balkanları yeniden gündemine aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Atina'nın yanı sıra Bosna Hersek e Sırbistan'ı ziyaret edecek. Lavrov, bölge turunun ilk ayağı olan Yunanistan'da yaptığı açıklamada Atina ile Ankara arasında arabuluculuk rolünü değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus diplomasisi, diplomatik arenadaki rakiplerinin Moskova’nın tarihi yakın bağları bulunan bir coğrafyada önemli adımlar attığı bir dönemde, dikkatini yeniden Balkanlara odaklandırıyor. Bir süredir gözünü Suriye ve Kafkaslardaki krizlere çeviren Moskova, yeni süreçte Balkanları tekrardan gündemine alıyor. 

'ATİNA-ANKARA HATTINDA ARABULUCULUĞA HAZIRIZ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Balkanların üç başkentinde önemli temaslar gerçekleştirecek. Bu temaslardan ilki, komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşiyor. Rusya'nın Türkiye'yle Kafkaslar ve Suriye’de sıkıntı yaşadığı bir süreçte Yunanistan'ı ziyaret eden Lavrov, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile biraraya geldi. Lavrov, ortak basın toplantısında Akdeniz'de yaşanan gerilim konusunda Atina ile Ankara arasında arabuluculuk rolünü değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Rus bakanın Atina’ya varışından önce Yunanistan’ın tezlerine yakın, sıcak mesajlar vermesi ise Yunanistan basınında ‘Moskova 12 mil meselesinde Atina’nın yanında’ şeklinde yorumlandı.

BOSNA VE SIRBİSTAN'I DA ZİYARET EDECEK

Lavrov Atina’nın yanı sıra Bosna Hersek ve Sırbistan'ın başkentlerini de ziyaret edecek. Rus bakan Bosna’da, Başkanlık Konseyi’nin tüm üyeleriyle bir araya gelecek. Bosna Hersek'in içerisinde yer alan Sırp Cumhuriyeti kaynakları, bu temasları Lavrov’un Sırp devletçiğe gerçekleştirdiği resmi bir ziyaret olarak lanse ediyor. 

Rus heyetinin Sırbistan ziyaretiyse, Belgrad’ın yakın zamanda Kosova'yla ilişkilerini normalleştirme için ABD’nin öncülüğünde düğmeye basmasından hemen sonra gerçekleşiyor.

KOMMERSANT: RUSYA AB'DEN ÖNCE DAVRANMAK İSTİYOR

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant ise Lavrov'un Yunanistan, Bosna-Hersek ve Sırbistan temaslarının, Avrupa Birliği’nin (AB) Balkanlar’da önemli bir yatırım programını gündeme taşımasından hemen sonra gerçekleşeceğini hatırlattı. AB bu ayın başlarında, Balkanlar için bir yatırım planı taslağını açıklamıştı. Program çerçevesinde önümüzdeki 10 yıl içinde 20 milyara varan yatırımlar öngörülüyordu. 

Kommersant ise şu ifadeleri kullanıyor: “Bu iddialı planlar, AB'nin yıllarca Balkan meslelerinden fiilen uzaklaştırılması sonrasında bölgedeki varlığını güçlendirme niyetinin gerçek bir teyidi. Bölgedeki pek çok ülkenin AB'ye çok yakın olmadığı Balkanlar'da göreceli bir boşluk var ve bölge, bu boşluğu doldurmak isteyen Rusya'nın önemli bir jeostratejik önceliği”.