Rusya'dan 'İstanbul' açıklaması: Çözüme çok yakındık...

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia, "İstanbul'da 2022'de Ukrayna krizi çözüme çok yakındı. Sonra ne oldu? Batılı sponsorları Ukrayna'ya 'Rusya'yla savaşmaya devam et' dedi" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2022'de İstanbul'da sağlanan anlaşmayla çözüme çok yaklaştığını söyleyen Nebenzia, "Başkan (Vladimir) Putin'in de dediği gibi, İstanbul'da 2022'de Ukrayna krizi çözüme çok yakındı. Sonra ne oldu? Batılı sponsorları Ukrayna'ya 'Rusya'yla savaşmaya devam et' dediler" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin barış planının 'bir plan değil şaka' olduğunu söyleyen Nebenzia, bu plan çerçevesinde düzenlenen konferansın da büyük bir başarısızlık olduğunu savundu. Özellikle dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un bu rolü üstlendiğini ve "Buça kışkırtması" yapıldığını kaydeden Nebenzia, "Anlaşma yüzde 95 hazırdı. Sonra Ukraynalılar müzakerelerden çekildi" dedi.

ZELENSKİY'NİN AÇIKLAMASI

“Biz bu savaşın uzamasını isteyen taraf değiliz" diyen Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Savaşın bir an önce adil barışla noktalanmasını arzuluyoruz. Bunun için ikinci Ukrayna barış konferansına yeni kapsamlı barış planı hazırlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

İSTANBUL GÖRÜŞMELERİ

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri, 29 Mart 2022'de İstanbul’da bir araya gelmişti. Müzakereler sonucunda Ukrayna tarafı, Rus tarafına gelecekteki olası yazılı anlaşmanın ilkelerini teslim etmiş, anlaşmaya çok yaklaşılmıştı. Rusya'nın Buça’da katliam yaptığına ilişkin iddialar ortaya çıktıktan sonra görüşmeler kesilmişti. 17 Mayıs’ta Ukrayna tarafı, ülkedeki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını duyurmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler rusya ukrayna istanbul