Rusya'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: Patlama göz önünde bulundurulacak
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi tahıl koridoru anlaşmasını uzatmak için sebep olmadığını söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ise amonyak boru hattındaki patlamanın göz önünde bulundurulacağın belirtti.
DUVAR - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, son olarak 18 Temmuz'a kadar uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
Reuters haber ajansının Rusya'nın RIA haber ajansından aktardığına göre, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, konuya ilişkin açıklamasında, Moskova'nın tahıl koridoru anlaşması ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ile görüşmeleri sürdürdüğünü bildirdi. Büyükelçi, 'anlaşmayı uzatmak için hiçbir sebep bulunmadığını' söyledi.
'AMONYAK BORU HATTINDAKİ PATLAMA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK'
Rusya'nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin de bugün bir açıklama yaparak Rusya ve Ukrayna arasındaki amonyak boru hattında yaşanan patlamanın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması görüşmeleri sırasında 'göz önünde bulundurulacağını' belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı, 7 Haziran'da bir açıklama yaparak, "Ukraynalı sabotaj ve keşif grubu Harkov bölgesi yakınlarında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattını havaya uçurdu" demişti. Bakanlık, "Bu terör eylemi sonucunda sivil halk arasında mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu kimselere tıbbi yardım sağlandı" ifadelerini kullanmıştı.
SERGEY VERŞİNİN DE 'OLASILIK GÖRMÜYORUZ' DEMİŞTİ
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında 5 Haziran tarihinde açıklamada bulunmuştu. Verşinin, Moskova’da yaptığı açıklamada, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılan ve son olarak 18 Temmuz’a uzatılan anlaşanın uzatılması için olasılık görmediklerini, uluslararası kurum ve kuruluşlarla görüşme halinde olduklarını kaydetmişti.
Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik olasılık görüp görmediklerine yönelik bir soruyu yanıtlayan Sergey Verşinin, “Biz olasılık görmüyoruz. Ancak elbette anlaşmanın her iki parçasına yönelik BM yetkilileri ile istişareleri sürdürüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Ne olmuştu?
Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan ve şimdiye kadar üç kez uzatılan tahıl koridoru anlaşması, tekrar uzatılması konusunda anlaşmaya varılmaması durumunda 18 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek.
Temmuz 2022’de varılan ve Ukrayna ile Rusya’nın tahıl ürünlerini dünya pazarlarına taşıması için bir mekanizma oluşturulmasını öngören Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde milyonlarca ton Ukrayna tahılı Türk boğazlarından geçti ve piyasalara sunuldu. Ancak Rus tahılı ile gübre ve amonyak gibi ürünlerin henüz ihracatının başlamaması Moskova’nın tepkisini çekti. Rusya, mart ve mayıs aylarında Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 120 yerine sadece 60'ar gün uzattı. (DIŞ HABERLER)