Rusya'dan Türkiye-Suriye ilişkilerinde normalleşme açıklaması

Rusya Dışişleri Sözcüsü "Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çok iyi bir temel atıldı. İlişkilerin sağlanmasına yardımcı olmak için yakın koordinasyonu ilerletmekte kararlıyız" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ukrayna ordusunun Kursk’a saldırısıyla ilgili Zaharova, Kiev’in bölgede sivillere karşı işlediği "suç ve terör eylemlerini" Batılı liderlerin desteklediğini savundu.

"Terör saldırılarının özellikle de Kursk’taki yabancı paralı savaşçılar ve yabancı askeri teçhizatın Batı’nın Kiev’e destek verdiğini ispatladığını" söyleyen Zaharova, "Kursk bölgesi topraklarının işgali Batı'nın kapsamlı desteğiyle gerçekleşiyor ve onun tarafından da onaylanıyor" dedi.

Ukrayna yönetiminin Kursk bölgesine yaptığı saldırıya bahane aradığını ve her geçen gün "saçma ve uydurma argümanlar bulduğunu" öne süren Zaharova, Ukraynalı yetkililerin Kursk bölgesinde sivillere yönelik yaptıkları saldırılardan sonra onlarla kimin anlaşmaya varacağı sorusunu cevapsız bıraktıklarını belirtti.

Zaharova, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin topraklarımızı işgal etme girişimi, haydut cuntasıyla herhangi bir müzakere olasılığını apriori olarak ortadan kaldırdı" ifadelerini kullandı.

'GAZZE’DE BMGK VE BM KARARLARI UYGULANMALI'

Sözcü Zaharova, İsrail saldırıları altındaki Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki insani duruma dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Kurulu'nun ateşkes talep eden ve bölgeye engelsiz insani erişim sağlanması yönündeki kararlarının derhal uygulanması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

'ERİVAN KENDİ HATALARINDAN DOLAYI BAŞKALARINI SUÇLUYOR'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Sünik bölgesi üzerinden ulaşım bağlantılarına ilişkin Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında yapılan üçlü anlaşmayı Erivan’ın sabote ettiğine yönelik açıklamasını hatırlatan Zaharova, "Erivan yönetiminin Batı’nın emriyle hareket ettiğini" savundu.

Zaharova, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın bu yöndeki tepkisine yönelik, "Bu, Erivan'ın kendi hatalarından, kendi stratejik yanlış hesaplarından dolayı başkalarını suçlama tarzının bir başka örneğidir" diye konuştu.

'TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ'

Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme yönündeki girişimlere ilişkin de yorum yapan Zaharova, Ankara ve Şam’ın bu konuya önem verdiğini söyledi.

Moskova’da, ilişkilerin yeniden tesisi için farklı formatlarda toplantı yapıldığını hatırlatan Zaharova, "Türkiye-Suriye ilişkilerinin en yüksek ve üst düzeyde geliştirilmesine yönelik tüm konuların tartışılmasıyla, diyaloğun geliştirilmesi için çok iyi bir temel atıldı. Etkinliğini ve geçerliliğini defalarca kanıtlamış olan Astana formatı başta, Ankara ile Şam arasında ilişkilerin sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla yakın koordinasyonu daha da ilerletmeye kararlıyız. Genel olarak iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi destekliyoruz" dedi.

(ANADOLU AJANSI)