Rusya'nın Çin'den silah istediği iddiası yalanlandı: Çin basını ABD'nin Ukrayna'ya silah sağladığını hatırlattı

Çin Dışişleri, Batı basınında geniş yer bulan "Rusya'nın Çin'den silah istediği" iddiasını yalanladı. Çin basını, ABD'nin Ukrayna'nın talebi üzerine milyar dolarlık silah yardımı yaptığını hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Çin arasında Ukrayna krizi nedeniyle bugün İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan üst düzey diplomatik görüşme öncesi Batı basınının ortaya attığı "Rusya'nın Çin'den silah istediği" iddiası tartışılıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu haberlerin "dezenformasyon" olduğunu belirterek iddiayı yalanladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi bugün Roma'da bir araya gelecek. ABD ve İngiltere'nin önde gelen gazeteleri ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana ABD ve Çin arasında yüz yüze yapılacak en üst düzey diplomatik görüşme öncesi Rusya'nın Çin'den silah yardımı istediği iddiasını gündeme getirdi. 

REUTERS: ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İDDİAYI DOĞRULADI

Reuters haber ajansı da söz konusu haberlerin ardından bugün yayınladığı haberde, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın "Rusya'nın silah yardımı istediği" iddiasını yalanladığını belirtti. Bakanlık, söz konusu iddianın "dezenformasyon" olduğunu vurguladı. Çin'in Washington Büyükelçisi Liu Pengyu ise "Rusya'dan böyle bir talep geldiğini hiç duymadığını" söyledi. Büyükelçi, "Ukrayna'daki mevcut durum gerçekten endişe verici. Şu an öncelik, gerginliğini tırmanmasını ve hatta kontrolden çıkmasını önlemek" açıklaması yaptı.

'İSİMSİZ' ABD'Lİ YETKİLİLER: RUSYA ÇİN'DEN EKONOMİK YARDIM DA İSTEDİ

ABD merkezli New York Times (NYT) ve İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazeteleri yayınladığı haberlerde, Ukrayna savaşının seyrini etkileyecek denli kritik olan söz konusu iddiayı, "isimsiz" Amerikalı yetkililerin açıklamalarına dayandırdı. NYT'den Edward Wong ve Julian E. Barnes imzalı yayınlanan haberde, "ABD'li yetkililere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'den Ukrayna'daki savaş için askeri teçhizat ve destek istedi. Bir yetkiliye göre Rusya, ekonomisinin geniş yaptırımlardan aldığı tahribatı önlemeye yardımcı olmak için Çin'den ek ekonomik yardım da istedi" denildi.

Haberde, "Amerikalı yetkililer, Rusya'dan gelen herhangi bir yardım talebine göre hareket edip etmeyeceğini görmek için Çin'i yakından izliyor. İstihbarat gizliliği gerekçesiyle Moskova'nın istediği askeri silah veya yardım türlerini daha fazla açıklamayı reddetti" ifadeleri yer aldı.

'PEKİN, BATI'NIN ÇABALARINI BALTALAYABİLİR'

FT'nin haberinde de söz konusu iddiaya benzer kaynaklar gösterildi. Haberde, "ABD'li yetkililer, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın askeri teçhizat talepleri olduğunu söyledi. Çin'in Rusya'ya yardım etmeye hazır olabileceğine dair işaretler nedeniyle ABD'nin müttefiklerini uyarmaya hazırlandığını belirtti" denildi.

"Beyaz Saray'ın Pekin'in Batı'nın yaptırım çabalarını baltalayabileceği endişesinde olduğu" da belirtilen haberde, yine ABD'li yetkililere göre, "Rusya'nın bazı silahlarının tükenmekte olduğu" yönünde işaretler olduğu söylendi.

'ABD, UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDEREREK KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR'

Çin basını ise Moskova'nın Pekin'den silah talebi olup olmadığına ilişkin herhangi bir iddiaya yer vermezken Ukrayna krizine ilişkin yer verdiği yazılarda, Ukrayna'nın ABD'den silah istediğini hatırlattı. Çin Komünist Partisi'nin yayını Global Times'ta (GT) Yang Sheng ve Fan Anqi imzasıyla yayınlanan yazıda, ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımları hatırlatılarak "Beyaz Saray çatışmayı sürdürmek istiyor" denildi.

Ukrayna krizine ilişkin Moskova, Kiev, Paris ve Berlin'in diplomatik çabaları artırmasına rağmen ABD'nin ısrarla krizi derinleştirmek istediği belirtilen yazıda, "Ukrayna'nın yanında gibi gözüken ABD, Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesiyle ilgilenmiyor. Washington'ın nihai hedefi çatışmayı genişletmek ve Rusya'ya verilen zararı en üst düzeye çıkarmak" denildi.

'UKRAYNA'DA ATEŞKES, ABD'NİN ÇIKARLARIYLA UYUMLU DEĞİL'

Çin'in Şanghay kentindeki Doğu Çin Normal Üniversitesi'nde Rusya Araştırmaları Merkezi'nde öğretim görevlisi Cui Heng, "Ukrayna için acilen gerekli ateşkes ABD'nin stratejik çıkarlarıyla uyumlu değil. Çatışma başka alanlara da yayıldı ve böyle bir noktada ABD, Rusya ve Ukrayna'nın bir uzlaşmaya varmasını kesinlikle istemeyecektir. Başka bir deyişle, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak ABD'nin amacı değildir" dedi.

Haberde, ABD'nin Ukrayna'ya askeri teçhizatları içeren 200 milyon dolarlık son desteğiyle yardımların Ocak 2021'den bu yana 1,2 milyar dolara ve 2014'ten bu yana da 3,2 milyar dolara ulaştığı da hatırlatıldı.

ROMA GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ ÇİN'E 'YARDIM ETMEYİN' UYARISI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün Roma'da katılacağı görüşme öncesi CNN'e yaptığı açıklamada, görüşmede Rusya-Ukrayna krizinin ele alınacağını belirterek "Çin ve diğer ülkeler Rusya'nın yaptırımları aşmasına yardım etmeye çalışmamalı. Ne Çin'in ne de başka bir ülkenin Rusya'nın bu kayıplarını telafi etmeyeceğinden emin olacağız" demişti. Sullivan, Çin'in Putin'in planlarının tam kapsamını bilmemiş olabileceklerini" de ifade ederek "Putin'in Avrupalılara ve diğerlerine yalan söylediği gibi onlara da yalan söylemiş olması çok olası" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler çin abd ukrayna