Rusya'nın Ukrayna talebini reddeden ABD'den bu kez de Kuzey Akım tehdidi

Rusya'nın 'NATO Ukrayna'ya genişlemesin' talebini reddeden ABD'den Kuzey Akım tehdidi geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, 'Rusya Ukrayna’yı işgal ederse projenin devam etmeyeceğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak şekilde genişlememesi için garanti verilmesi yönünde Rusya'dan gelen talebi reddeden ABD, günlerdir tırmanan gerilimde 'el artırıyor'. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Moskova'nın talebini reddetmelerinden sonra yaptığı açıklamada 'Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde' Rus gazını Almanya üzerinden doğrudan Avrupa'ya taşımayı hedefleyen Kuzey Akım 2 projesinin devam etmeyeceğini söyledi.

Ulusal Kamu Radyosu'na (NPR) konuşan Price, "Çok açık olmak istiyorum: Eğer Rusya Ukrayna’yı o veya bu şekilde işgal ederse, Kuzey Akım 2 devam etmeyecek. Ayrıntılara girmeyeceğim. Projenin ilerlememesi için Almanya ile birlikte çalışacağız’’ çıkışı yaptı.

Price, Almanya'nın da kendileriyle aynı pozisyonu alıp almadığı konusunda bilgi vermedi. Rusya ve Almanya'dan da henüz bu açıklamaya bir tepki gelmedi. Ancak Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen hafta, 'Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda Kuzey Akım 2 boru hattı projesini durdurma kararı alınabileceğini' söylemişti.

Kuzey Akım 2 projesi, Rus gazının Baltık Denizi'nde eylül ayında tamamlanan boru hattıyla doğrudan Almanya üzerinden Avrupa'ya taşınmasını ve mevcut gaz satışının yaklaşık iki kat artırılmasını öngörüyor. Ancak proje, geleneksel rotadaki Ukrayna'nın baypas edilmesi ve Kiev'in transit ücreti olarak elde ettiği gelirde azalmaya yol açacağı için bölünme yaratmış durumda. AB içinden de tepki gelen projeye, ABD ve Ukrayna katı bir şekilde karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)