'Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgal girişimi' davasında 24 kişiye hapis cezası
15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın darbeciler tarafından ele geçirilmeye çalışmasına ilişkin davada Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılanan 24 sanık, 12 yıl 6 ay ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle 24 sanığın Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılandığı davada karar açıklandı.
İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Bazı sanıklar, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.
Duruşmada son savunmaları sorulan sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan eski Üsteğmen Cemil Esen'i, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçuna “yardım” eden sıfatıyla iştirak ettiği gerekçesiyle 17 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın duruşmalardaki tutumu ve davranışları gerekçesiyle ceza 14 yıl 2 aya indirildi.
Sanıklardan eski Üsteğmen Uğur Can Bekhan'ı “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 15 yıl hapis cezasına mahkum eden heyet, sanıklardan eski Astsubay Sinan Torunoğlu'nu aynı suçtan 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet, sanıklar Esen, Bekhan ve Torunoğlu'nun “tutuklu kaldıkları süreyi, darbe teşebbüsüne muhtelif yerlerde karışan kimi askeri personelin kaçak olmasını ve kaçma şüphelerinin bulunmasını” dikkate alarak, tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.
Uzman çavuş olan diğer 21 sanığa ise “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan ayrı ayrı 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Mahkeme heyeti, bu sanıkların, “yaklaşık 4,5 yıldır tutuklu olmalarını, hüküm kesinleşinceye kadar masumiyet karinesinden faydalanacak olmalarını ve dosyanın ikinci defa temyiz sürecini” dikkate alarak tahliye edilmelerine hükmetti. (İSTANBUL/AA)