Sadece 15 bin gazetecinin basın kartı var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2020 yılı sonu itibariyle 15 bin 148 gazetecinin basın kartı olduğunu açıkladı. Türkiye'de internet medyasında çalışanlar hariç 25 bin gazeteci var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun gazetecilerle ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı.

Oktay, 2020 yılı sonu itibariyle basın kartı sahibi 15 bin 148 kişi bulunduğunu bunun da yüzde 25’inin kadın olduğunu açıkladı. Buna göre basın çalışanı her dört kadından yalnızca biri basın kartına sahip.

TGS: KAYITLI ÇALIŞAN GAZETECİ SAYISI 25 BİN

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’de aktif çalışan basın kartı sahibi sayısının 9 bin civarında, kayıtlı çalışan toplam gazeteci sayısının 25 bin olduğunu belirtmişti. Durmuş, bu rakamlara internet medyasında ve serbest çalışan gazetecilerin dahil olmadığını da sözlerine eklemişti. Oktay’ın soru önergesine karşılık açıkladığı rakamlar, Durmuş’un belirttiği rakamların oldukça altında.

TGS Başkanı Durmuş’un ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın açıkladığı rakamlar göz önüne alındığında, Türkiye’de kayıtlı çalışan yaklaşık 10 bin basın çalışanının basın kartına sahip olmadığı anlaşılıyor. İnternet medyasında ve serbest çalışanlar da rakamlara dahil edildiğinde basın kartı olmayanların sayısı katlanarak artıyor.

‘YEREL BASINDA İŞTEN ÇIKARMALARDA İLK TERCİH KADINLAR OLDU’

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Aralık 2020’den bu yana Oktay’ın açıkladığı rakamların kadın gazeteciler aleyhine değiştiğini söyledi. “Pandemi sürecinden özellikle yerel basında çok sayıda işten çıkarma yaşandı. Patronlar bu tercihlerini kadınlardan yana kullandılar” diye konuşan Tuna, basında yönetici pozisyonu söz konusu olduğunda yüzde 25’lik oranın daha da düştüğünü vurguladı. Kadın gazeteci sayısındaki bu oranın Türkiye’deki haberlerin diline de yansıdığını ifade eden Tuna, “Haberlerdeki kadının ve aynı zamanda LGBTİ+ bireylerin o haberin içinde nasıl temsil edileceğine, gazetecilik pratiğine yansıyor” dedi. Tuna bugünün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olduğunu bildirerek, “Medya kadınlar için özgürlük alanı olarak açılmalı” çağrısı yaptı.

‘AKP’NİN KADINA BAKIŞINI YANSITIYOR’

CHP’li Tanrıkulu ise Türkiye’deki kadın gazeteci sayısının azlığının “AKP’nin kadına olan bakışını gösterdiğini” belirterek, “Basında bile sarı kart ile çalışan kadın sayısının bu kadar az olması, son 20 yılda hükümetin kadına karşı yürüttüğü politikaların somut ve acı göstergesidir” ifadelerini kullandı. Tanrıkulu, Oktay’ın sürekli basın kartı taşımak için 20 yıl olan sürenin 10 yıla düşürülmesine yönelik çalışma olup olmadığına ilişkin sorusunu ise yanıtsız bıraktığını sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)