'Sadece tek bir düğme var': Kayıp denizaltı güvenli miydi?
Titanik'i ziyaret ederken beş yolcusuyla birlikte kaybolan Titan denizaltısını arama çalışmaları sürüyor. Peki, denizaltı güvenli miydi?
DUVAR - Atlas Okyanusu’nda 1912 yılında batan Titanik gemisini ziyaret ederken iletişimin kesildiği “Titan” isimli denizaltını arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının kaybolduğu bölgede ‘yaşam belirtisi’ olabilecek sesler tespit edilse de söz konusu seslerin Titan’dan gelip gelmediği belirsizliğini koruyor.
Beş kişinin bulunduğu Titan'da oksijen, su ve gıdanın 22 Haziran Perşembe günü Türkiye saatiyle 12:00 civarında tükenmesi bekleniyor. Peki, Oceangate firmasına ait denizaltında daha önce de benzer olaylar yaşanmış mıydı? Denizaltı için herhangi bir güvenlik uyarısı yapılmış mıydı?
OYUN KONSOLU KUMANDASIYLA KOTROL EDİLİYOR VE SERTİFİKASI BULUNMUYOR
670 santimetre uzunluğunda, 280 santimetre genişliğinde ve 250 santimetre yüksekliğinde olan Titan, bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor. Dünyada insanları böylesine derin denizlere indirebilen yalnızca birkaç araçtan biri olan 'mini denizaltının' herhangi bir sertifikası ise bulunmuyor.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, denizaltılar genellikle ABD Denizcilik Bürosu (ABS) gibi kurumlarca sertifikalandırılsa da Titan’ın sahibi Oceangate, bu tür kurumların 'son gerece geleneksel yapılara sahip olduğunu, yeni bir denizaltı sınıfı tanımlayıp buna dair sertifikasyon yapılmasının yıllar aldığını, bu yüzden kendilerinin henüz bir sertifikaya sahip olmadığını' belirtmişti.