Sağlık çalışanlarından 'sağlıksız yemek' tepkisi
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi çalışanları, hastanede sağlıksız yemek servis edilmesi nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşadıklarını belirterek durumu protesto etti.
Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE - Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi çalışanları, bugün hastane önünde bir araya gelerek sağlıksız yemekleri protesto etti. Sağlıkçılar, yemeklerden kimi zaman kurt, sinek ve saç çıktığını söyledi.
Yemeklerin çoğu zaman çöpe döküldüğünü ifade eden sağlıkçılar, ayrıca hastane önünde pilav dağıtımı yaptı.
'SORUNUN ASIL NEDENİ YEMEKHANE HİZMETLERİNİN TAŞERON ŞİRKETLERE VERİLMESİ'
Eylemde yapılan açıklamayı okuyan SES Çanakkale Şubesi Eş Başkanı Canan Coşan, sağlık emekçilerin beslenme haklarının yıllarca gasp edildiğini dile getirdi. Coşan, “Sağlığı koruması gereken kurumlarda bile yeterli ve dengeli beslenme koşullarının sağlanamaması, ülkedeki tüm emekçilerin, hasta ve refakatçilerin beslenme koşullarının da irdelenmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır” dedi.
Sorunun asıl nedeninin, yemekhane hizmetlerinin taşeron şirketlere verilmesi olduğunu dile getiren Coşan, “Sektörde adeta tekelleşen belirli yemek firmaları tarafından sunulan yetersiz ve niteliksiz yemekler, ağır koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin ihtiyacını karşılamamaktadır. Çeteleşen, tekelleşen bu firmaların ihale yolsuzlukları, 2 hafta önce yayınlanan Sayıştay Raporu'nda 15 sayfalık bir bölüm olarak yer almıştı” diye konuştu.
'EN AZ 4 ÇEŞİTLİK MENÜ VERİLMELİ'
Toplu iş sözleşmelerinde yer alan 'iş yerlerindeki yemekler çalışanların gereksinim duyduğu enerjiyi karşılayacak yeterlilikte olmalıdır' kuralına uygun yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Coşan, çalışanlara gereken enerjinin sağlanmasının yemeklerin birden çok öğünde sunulmasıyla mümkün olduğunu söyledi.
Coşan, şöyle devam etti: “Gerek iş yerinde gerekse iş dışında, emekçilerin sağlık riskleri ve çalışma koşulları temel alınarak, yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayacak beslenme programları uygulanmalıdır. Nitelikli, yeterli ve dengeli beslenme konusunda çalışanların ve sendika temsilcilerinin görüş ve önerileri alınmalı, konuyla ilgili eğitim sürecine dahil edilmelidirler. Özellikle ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için yüklü enerjinin tek bir öğünde verilmemesine dikkat edilmeli; en az bir ara öğün daha yapılmalıdır.”
Coşan, “Özellikle ağır işte çalışanlara günlük enerji ve besin öğelerini karşılayacak nitelikte; ana ve ara öğünlü menüler planlanmalıdır. En az 4 çeşitlik menüler verilmelidir. Bazı özel birimlerde çalışanlara, bazı besin öğeleri ek olarak verilmelidir. Sadece karın doyurucu değil, sosyal ve psikolojik tatmin sağlayan, eğitici ve çalışanların beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır” dedi.