Bayer'den, Monsanto'ya 62 milyarlık teklif

Alman kimya şirketi Bayer, Amerikan GDO devi Monsanto'yu satın almak için 62 milyar dolarlık teklif sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman kimya ve ilaç şirketi Bayer, şirket tarihindeki en büyük satın almaya hazırlanıyor. Deutsche Welle'in haberine göre; Bayer, Amerikan şirketi Monsanto'yu satın alabilmek için 62 milyar dolar teklif etti. Tarım ilaçları da üreten Monsanto, Geneteği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor.

Birleşme gerçekleştiği takdirde Bayer'in satış hasılatı 46,3 milyar Euro'dan 60 milyar Euro'ya, çalışan sayısı ise 117 binden 140 bine çıkacak. Monsanto yapılan teklife henüz cevap vermedi fakat cevap olumlu olursa Bayer dünyanın en büyük kimyevi tarım ilaçları şirketi olacak.

GDO devi olan Monsanto'nun faaliyetleri, başta Latin Amerika olmak üzere küresel çapta eylemlere neden oldu. Bu yıl GDO'lara karşı düzenlenen 400'den fazla eyleme en çok katılım daha önce olduğu gibi Latin Amerika ülkelerinde gerçekleşti. GDO'lu tohumların yerel tohumların yapısını bozduğunu söyleyen protestocular, Monsanto'nun yasaklanmasını istedi. Euronews'e konuşan Doktor Medardo Avila Vasquez, Arjantin'de her yıl 320 milyon litreden fazla tarım ilacının toprağa karıştığını ifade etti.

LAHEY'DE YARGILANACAKLAR

İnsanlarda önemli hastalıklara yol açan GDO'lu gıdalar, ekosisteme de zarar veriyor. Çevre örgütleri ve hukukçuların başvurusu ile Monsanto insanlığa karşı suç işlemek iddiasıyla 12 Ekim'de Lahey'de yargılanacak.

Faaliyetleri GDO ile sınırlı olmayan Monsanto'nun sicili bir hayli kabarık. Ürettiği tarım ilaçlarının içindeki zararlı kimyasallar nedeniyle uzun süre gündemde kaldı. Zararlı otları öldürmek için kullanılan Roundup isimli ilacın etken maddesi olan glifosat birçok hastalığa yol açıyor. Bu madde Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde ilan edilmiş durumda. Geçen yıl Roundup ilacı ile ilgili bir televizyon programına katılan şirketin lobicisi Doktor Patrick Moore "bir bardak içebilirsiniz ve hiçbir zararı olmaz" şeklinde konuştu. Sunucunun ilaçtan getirdiklerini ve bir miktar içmesini isteyince "Hayır, içmem. Ben aptal değilim" diyerek programı terk etti.

1944'te üretilen ve insanlar için güvenli olduğu söylenen DDT ilacını da ilk olarak Monsanto üretmişti. Dünya'nın hemen her yerinde tarımda böcek öldürücüsü olarak kullanılan bu ilaç, 1972'de yasaklandı.

MONSANTO VİETNAM SAVAŞI'NDA

Monsanto, insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlı ürünlerin yanı sıra, Vietnam Savaşı'nda ABD tarafında kullanılan Agent Orange'ın (Portakal Gazı) iki üreticisinden biriydi. ABD'nin kimyasal silah olarak kullandığı portakal gazı 400 bin kişinin ölmesine ve 500 bin çocuğun sakat doğmasına neden oldu.

Etiketler GDO Monsanto