Kediler neden kusar?

Bakımları dikkat gerektiren kediler, bazen sağlık problemleri yaşayabilir. Kedilerde en sık karşılaşılan durum kusmadır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kedilerde kusma sıklıkla gerçekleşen bir durumdur. Kusma çoğu zaman sorun belirtisi değildir, kediler yalanırlarken yuttukları tüyleri çıkarmak için de kusabilirler. Kedilerin kusmasının sıradan olup olmadığını anlamak için kedi dostlarımızı her zaman yakından kontrol etmek önemlidir. Kusmaya rutin dışı davranışlar eşlik ediyorsa ortada bir sorun olması ihtimali yüksektir. Kedilerde birçok hastalığın belirtisi kusmadır. Dolayısıyla kedilerde kusma her zaman hastalık belirtisi olmasa da ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kedilerde kusma nedenleri şunlardır;

Yiyecekler: Bozuk yiyecekler, ot yemek ve besin kaynaklı alerjiler

Karın hastalıkları: Karın tümörleri, pankreas ve karaciğer iltihapları

Zehir ve bazı ilaçlar: Kedilerde ölümle sonuçlanabilen en tehlikeli durumlardan biri zehirlenmedir ve zehirlenmenin ilk belirtisi kusmadır.

Mide hastalıkları: Parazitler, midedeki tümörler, gastrit ve ülserler

Bağırsak hastalıkları: Enfeksiyonlar, kabızlık, bağırsak düğümlenmesi, yabancı cisimler

Hormonal ve metabolik hastalıklar: Tiroit bezinin fazla çalışması, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği,diyabet ve stres

ajanimo.com'da yayınlanan derlemeye

göre, kedilerde kusma sıradan bir tüy çıkarma nedeniyle olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da belirtisi olabiliyor.

kedi1

KEDİNİN KUSMASINDAN DERDİNİ ANLAMANIZ MÜMKÜN

Kediler bu farklı durumlarda farklı şekillerde kusarlar. Hangi kusma şeklinin neye işaret edebiliyor olacağını bilmek kedinin sağlık durumunun ne olduğunu anlayabilmemizi sağlayacaktır.

Kediler şu şekillerde kusar;

Akut kusma: Kediler yalanırken bir miktar tüy yutarlar ve bu tüyleri çıkarmak için kusarlar. Buna normal bir kusma gözüyle bakılır ve her zaman olduğu için akut kusma denilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Gerekirse 1-2 saat süresince yemek vermemeniz rahatlaması için yeterli olacaktır.

Aralıklı olarak kusma: Aralıklı olarak kusma tehlike habercisidir. Bu tip kusmaların nedeni tümörler, yiyecek kaynaklı alerji, ülser ya da yukarıda saydığımız diğer metabolik rahatsızlıklar olabilir. Aralıklı şekilde kusmaya bir günden fazla devam ederse mutlaka veterinere başvurulmalıdır.

Kan kusma: Kan kusma çok ciddi bir sorundur. Bunlar zehirlenme, tümörler, mide ve bağırsak ülserleri ya da iç kanama olabilir. Minik dostumuz kan kusuyorsa hiç vakit kaybetmeden en yakın veterinere başvurulmalıdır.