Manuel reçetelerde başhekimlik onayı kaldırıldı
Elektronik reçete düzenlenemediği durumlarda yazılan reçetelerde başhekimlik onayı gerekiyordu. SGK'nin açıklamasına göre, artık reçeteyi yazan doktorun kaşesi yeterli olacak.
DUVAR - Elektronik reçete uygulamasının çalışmadığı sırada yazılan reçetelerde başhekim onaylaması şartı kaldırıldı. Bunun yerine “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ifadesinin reçeteyi yazan doktor tarafından kaşe ya da elle yazılması yeterli olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yapılan duyuruya göre, elektronik reçete sistemi çalışmadığı durumlarda yazılan reçetelerde yada sorumlu müdürün onayı gerekiyordu. Yönetici ekranlarında sistemin çalışmadığını belirten SGK'nin açıklaması şu şekilde:
"İlaç reçetelerinin güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik olarak düzenlenmesi esastır. Elektronik reçete uygulamasında 01.10.2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece “Güvenli Elektronik İmza” ile e-reçete düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
20.10.2016 tarihli duyurumuzda sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtileceği ve başhekimlik tarafından kaşe ve imza ile onaylanacağı, özel tıp merkezleri ile özel diyaliz merkezlerinde ilgili mevzuatı kapsamında mesul müdür/başhekim olarak tanımlanan kişilerce de söz konusu onay işleminin yapılabileceği bildirilmiştir.
Uygulamaya ilişkin yapılan değerlendirmeler sonrasında Medula Hastane sistemi yönetici ekranlarında 27.10.2016 tarihinden itibaren, sağlık hizmeti sunucuları başhekimlikleri tarafından sistemlerin çalışmadığının beyan edileceği alan tanımlanmıştır. Başhekimliklerce sistemlerin çalışmadığı tarih ve saatin bu alana kaydedilmesi gerekmekte olup gerekli kontroller Kurumumuzca ayrıca yapılacaktır.
Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanması yeterli olacaktır.
Hekimlerin başvurdukları halde güvenli elektronik imzalarının henüz temin edilememesi ya da zaman içerisinde yenileme/zayi/arıza/çalıntı vb. durumların olabileceği göz önüne alınarak, ilgili hekim ya da sağlık hizmet sunucusunun gerekçeleri ile birlikte bağlı bulundukları Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması ve Merkez Müdürlüğünün gerekçeleri uygun görmesi halinde 3 (üç) ay süreyle “SGK Kurumsal Hekim Şifresiyle” e-reçete yazılabilmesine sistem tarafından izin verilecektir.
İlgililere önemle duyurulur."