Kefirden cacık da yapabilirsiniz
Özellikle kış aylarında tüketilen kefirin bağışıklığı güçlendirdiği uzun zamandır biliniyor. Gastronomi Uzmanı Yrd. Doç. İlkay Gök, bu sağlıklı içeceğin ülkemizde yeterince yaygınlaşmadığını belirtiyor.
DUVAR - Bağışıklık sistemini güçlendirmede kefirin mucizevi bir etkisi olduğunu söyleyen Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmiş kişilerin kefir kullanımını öğrendiğini ama halkın ayran ya da yoğurt gibi kefiri alışkanlık haline getiremediğini söyledi.
ntv.com.tr'nin haberine göre, Kefirin çok değerli bir probiyotik olduğunu vurgulayan Gök, “Bağırsak florasını düzenliyor. Kolon kanserine çok iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmış. Her gün bir bardak kefir içmek kışın hastalıklardan korur” dedi.
Okan Üniversitesi'nden Dr. İlkay Gök, kefir mayasının bozulmasının zor olduğunu belirterek ”Doğru koşullarda saklarsanız ömrü uzun olur. Mayayı internet üzerinden satın alabilirsiniz. Pastörize günlük yarım litre cam şişe sütü oda sıcaklığına getirin. İçine bir tatlı kaşığı kefir mayası ekleyin, karanlık bir odada 24 saat muhafaza edin. Süre dolunca plastik süzgeç yardımıyla mayayı, sütten ayırın. Yeniden kefir yapmak için hiç metal değdirmeden, bir tahta kaşık yardımıyla tekrar mayayı süte katın. Süzdüğünüz kefiri ister ılık ister dolapta biraz soğutup için” önerisinde bulundu.
'CACIK DA OLUR, MEYVELİ İÇECEK DE'
Çocukların ekşi tadından ötürü kefiri sevmeme ihtimaline karşı Gök’ün önerisi kefiri meyvelerle karıştırmak, biraz da bal eklemek: “Pişirmeden her şekilde kullanılabilir. Kefiri ısıtmak içindeki yararlı bakterilerin ölmesine neden olur. Sarımsak ve salatalık katılıp cacık yapılabilir. Süt içemeyenler, laktoz tüketemeyenler, diyabetikler kefir tüketebilirler. 1 yaşından büyük çocuklar kefir içebilir. Kefiri yulafla, keten tohumu ve chia ile karıştırarak uzun süre tok tutmasını sağlayabilirsiniz.”