Her kaşığında arsenik var!

Yapılan araştırmalara göre geleneksel yöntemlerle pişirilen pirinç kalp hastalıklarına ve kansere yol açıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapılan son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir.

Belfast'ta Queens Üniversitesi'nde biyolojik bilimler profesörü Andy Meharg, sağlıklı pilav pişirme yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

Pirinç üzerinde yapılan araştırmalarda endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanırken geleneksel yöntemlerle pişirilen pirinçten bu zehirlerin atılmadığı görüldü. Araştırmalar, pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.

BİR ÖLÇEK PİRİNCE BEŞ ÖLÇEK SU

Profesör Meharg yaygın pilav yapma yöntemini kullanarak yani bir ölçek pirince, iki ölçek su koyarak pirinci haşladı. Bu yöntemin sonunda Meharg arseniğin çoğunun pirinçte kaldığını gördüğünü belirtti. Ancak bir ölçek pirince beş ölçek su konduktan sonra pişirilen pirinçte arsenik oranının yarılandığını gördü.

Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek. (Kaynak: BBC Türkçe)