Uykusuzlukla savaşan besinler
Magnezyum eksikliği uykusuzluğun bilinmeyen nedenlerinden birisi. Bu besinler eksikliği gideriyor.
DUVAR - Araştırmaya göre magnezyum eksikliğinin uykusuzluğun bilinmeyen nedenlerinden biri olduğunu belirten Diyetisyen Toksoy, magnezyumdan zengin gıdaların uykusuzluk sorunundan kurtulmada yardımcı olabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, sebepsiz uykusuzlukların nedenlerinden birinin de magnezyum eksikliği olduğunu belirtiyor.
Toksoy, kaliteli uykuya yardımcı olan magnezyumdan zengin besinleri şöyle sıralıyor;
Ispanak: 100 gram başına 79 mg magnezyum içeren ıspanağı mümkün olduğunca yemeklerinize dahil etmeye çalışın. Özellikle çiğ hali daha fazla magnezyum barındırır. Hamile ve emziren anneler için de çok iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ispanağın yanı sıra yeşil yapraklı bütün sebzeler lif, folat, potasyum ve A, C, E ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Çikolata: Hemen herkesin çok sevdiği ancak diyetini bozma korkusuyla kaçındığı çikolatanın özellikle kadınlarda adet dönemlerinin vazgeçilmez krizi haline geldiğini; bu krizi kakao oranı yüzde 60 ve üzerinde olan bitter çikolatayla daha az kalori daha çok yararla atlatabileceğinizi biliyor muydunuz?
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği, magnezyumun lezzetli ve besleyici bir kaynağıdır. 1 su bardağı kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %50’sini karşılar. Kabak çekirdeği tohumları 100 gram başına 262 mg'lık kuyruklu bir tohum içerir. Önceden paketlenmiş balkabağı tohumları satın alabileceğiniz gibi balkabağının kendisinden de elde edebilirsiniz. Sadece tohumları dışarı çıkarın, yıkayın ve sonra fırın içinde tarçın ve tuz ile istediğiniz seviyede kızartın. Tohumlarınız hazır olduktan sonra onları toz haline getirerek tatlılarınıza ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Avokado: Her besinle karıştırıldığında tat olarak uyum sağlayabilen avokado, sağlıklı yağların mükemmel bir kaynağıdır. 100 gram başına 29 mg magnezyum içerir.
Esmer pirinç: Bütün tahıllar, magnezyum içeriği ile bilinirler; ancak az miktarda tahıl ürünü, kahverengi pirinç kadar sağlıklıdır. Her 100 gram başına 43 mg magnezyum içerir. Glutensizdir, bu nedenle gluten hassasiyetine sahip olanlar için bile iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca lif ve protein bakımından zengindir, hemen hemen her yemeğe uygundur. Yemeklerin magnezyum içeriğini artırmak için haftada birkaç öğün kahverengi pirinç ekleyebilirsiniz. (NTV SAĞLIK)