Güneşlenmenin iyi ve kötü yanları

Hepimiz güneşi severiz. Ancak güneşe fazla maruz kalırsanız, sağlığınıza zarar verebilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil sezonu başladı. Tatilin vazgeçilmez parçası olan güneşlenmenin iyi olduğu kadar kötü yanları da var.

İYİ YANLARI :

Güneş ışınları vücudumuza işlediğinde D vitaminine dönüşür. Bu güçlü kemikler ve dişler için çok önemlidir.

Egzama ya da akne sorunları olanlar güneşten fayda görür.

Güneşli bir gün gibi hiçbir şey modumuzu iyileştiremez. Bilim insanları bunun beynimizdeki pineal bez ve melatonin seviyeleriyle ilgili olduğunu kanıtladı.

Güzel görünürüz. Solgun da ilginç, ancak bronzlaşmış bir ten genelde daha cazip oluyor.

KÖTÜ YANLARI:

Kırışıklıklar. Güneş bizi her şeyden daha fazla yaşlandırır. Cildimiz kollajen ve elastin denen proteinleri içerir ki bunlar güneş ışınlarıyla zarar görür. Güneş altında sadece 2-3 dakika kalsanız bile bu olumsuz etki kendisini hissettirmeye başlar.

Bir kere zarar gördükten sonra cildimiz yumuşaklığını yitirir, incelir, gevşekleşir ve kırışır.

Yüz ve boyun zararlı güneş ışınlarından en çok etkilenen yerler."

Cilt kanseri. Cildimizi güneşe ne kadar maruz bırakırsak kendimizi o kadar riske atarız. Açık tenliysek, yanığa maruz kaldıysak ya da güneşte çok fazla vakit harcadıysak bu risk büyür.

ÇİRKİN YANLARI

Güneş yanığı. Ve şiddetli acı. Bu durum, derinin üst katmanı UV ışınlarıyla zarar gördüğünde oluşur, damarların şişmesi ve sıvı salgılamasına yol açan kimyasalların serbest bırakılmasına neden olur.

Bu da özellikle gençeler için zararlıdır. Eğer çok geçse ve bir nükleer reaktör gibi yanıyorsanız, kalamin losyonu veya güneş yanığı kremi sürün. Çok su için, bir ağrı kesici alın ve kendinizi gölgeye atın. Dersinizi alın ve bir dahaki sefere kendinizi koruyacağınızdan emin olun. (BBC Türkçe)