Uyku apnesi trafik kazalarına neden oluyor

Uyku apnesi, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin yüzde 20'sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Uyku apnesi, uyku sırasında en az 10 saniyelik sonulum duraklamalarına neden olurken yarattığı konsantrasyon bozukluğu sebebiyle de uzun yolculuklarda trafik kazaları riskini 8 kat artırıyor. Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan bu hastalık daha kısa boylu, kilo fazlası olan ve kısa boyunlu erkekleri vuruyor.

Gün boyu yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, kitap okurken ya da televizyon seyrederken uyuklama gibi sorunlara yol açan tıkayıcı uyku apnesinde gece horlama şikayet nedenlerinden. Uykuda yaşanan solunum durmaları bir dakikadan fazla sürebiliyor ve kişiler genellikle bunu kendileri fak edemiyor.

Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 5-10 olan, erkeklerde kadınlara göre iki kat fazla rastlanan, buna karşın 60 yaş üzeri erkeklerde yüzde 28’lere ulaşan uyku apnesi en az astım ve diyabet kadar yaygın. Kişinin günlük yaşam standardını bozan, tedavi edilmediğinde hayati riske yol açabilen uyku apnesi, yol açtığı aşırı yorgunluk dolayısıyla konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor. Yapılan araştırmalar, uyku apnesinin araç kullanan kişilerde konsantrasyon bozukluğu nedeniyle kaza yapma riskini diğer insanlara göre 8 kat artırdığını ortaya koyuyor!

NEDEN OLUR?

Hastalığa özellikle büyük dil, yüksek sert damak, sarkık yumuşak damak, uzun küçük dil, küçük ve geride çene yapısı, büyük bademcikler ve burun etleri gibi sorunlar zemin hazırlıyor. Genellikle horlama ile belirti veriyor. 10 saniyeden başlayıp bir dakikadan fazla sürelere kadar devam edebilen uyku apnesinde, solunum durması ataklarının sayısı saatte 5 ila 30 arasında değişebiliyor. 5-15 hafif, 15-30 orta, 30 üzeri ağır olarak nitelendiriliyor. 1 saatte 120 yani dakikada 2 kez tıkayıcı uyku apnesi ile karşılaşılabiliyor. Kişi, tıkanmanın ardından gürültülü bir şekilde çırpınmaya benzer bir beden hareketiyle tekrar nefes almaya ve horlamaya başlarken, bir süre sonra sorun tekrarlanıyor. Kişi genellikle apne döneminin sonunda uyanıyor ancak bunun farkına varmıyor. Apne sırasında kandaki karbondioksit miktarı artarken, oksijen miktarı da düşüyor. Süre uzadıkça bu düşme ciddi derecelere varabiliyor. Kalbin dakikadaki atım sayısının aşırı hızlanması ve ritmin bozulmasıyla kişide kalp krizi riski ve ölüm ihtimali artıyor.

NELERE YOL AÇIYOR?

Yüksek tansiyon

Kalp büyümesi, kalp atımında düzensizlik

Ani kalp durması, uykuda ani ölüm

Sık idrara çıkma

Uykuda aşırı terleme, uykusuzluk, huzursuz uyku

Diş gıcırdatması, diş-diş eti ve çene problemleri

Aşırı ve hızlı kilo alma

Konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik

Depresyon ve davranış bozukluğu

Cinsel isteksizlik, yetersizlik

Sabah baş ağrısı ve ağız kuruluğu

Mide yanması, insülin direnci ve diyabet

Çocuklarda hiperaktivite

Felç ve kalp krizi

6 AŞAMADA KORUNUN

Fazla kilolarınızdan mutlaka kurtulun.

Yatmadan önceki üç saat içerisinde sakinleştirici ilaç ve uyku ilaçları almayın.

Yatmadan önce ağır yemek yemeyin ve alkol almayın.

Uyku apnesine karşı sporu asla ihmal etmeyin. Günde 45 dakika düzenli, tempolu yürüyüş ya da yüzme başta olmak üzere, sizi zorlamayacak türde spor yapın.

Uyku apnesi uykuda sorun açtığından özellikle uykunuz için önlem alın. Sırt üstü yatmak şikayetinizi artırıyorsa yan yatın. Uyku sırasında sırt üstü pozisyona gelmemeniz için pijamanızın sırt kısmına pinpon dikin ve onunla uyuyun.

Uyku apnesine götüren ve üst solunum yollarında darlık yapan bir neden (burunda et büyümesi, kemik/kıkırdak eğriliği, damak veya küçük dildeki sarkmalar, bademcik ve dil kökündeki büyüklükler vb) varsa gecikmeden klasik ve robotik cerrahi tedavileri için başvurun. (HABER MERKEZİ)