Devlet, doktorları savunmasız bıraktı!

Sigorta acentaları 17 gündür hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçelerini yenilemiyor. Sigortaların yapılmamasından kaynaklı ortaya çıkacak sorunlar ise doktorları savunmasız bırakıyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreti Samet Mengüç “Sigorta Şirketleri bu haksız hukuksuz uygulamaları dayatırken hükümet yetkilileri nerede?” diye soruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sigorta acentaları hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçelerini 18 gündür yenilemiyor. Birçok acenta şirketi, poliçeleri yenilememe nedenini "Sistemden kaynaklanıyor" sözleriyle açıklıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, hekimlere bu süreçte maddi zarara uğramamaları için sigorta şirketlerine yazılı başvuru yapması önerisinde bulundu. TTB, hekimlerin poliçelerini yenilememeleri takdirde hem hekimlerin mağduriyetlerine yol açacağını hem de sağlık hizmeti alanlarında mağduriyet oluşacağını söyledi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç ise, "Biz bu sistemin iflas edeceğini 2010 yılında söylemiştik" diyor.

'2 AĞUSTOS'TAN BERİ SİSTEMDE SORUN VAR'

Birçok doktor, tıbbi kötü uygulamaya karşı zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçelerini yenilemek için sigorta acentalarını arıyor. Kayıt alan acentalar yarım saat sonra doktorlara geri dönüş yaparak "Sistemde sorun yaşıyoruz" diyor. 2 Ağustos tarihinden beri hekimler aynı sorunla karşılaşıyor. Sigorta şirketlerinin tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçelerini yenilemediği yönündeki yakınmalar üzerine sorunu incelemeye alan ve ilgili kurumlara gerekli bildirimleri yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, hekimlere bu süreçte maddi zarara uğramamaları için sigorta şirketlerine yazılı başvuru yapmaları önerisinde bulundu.

'SİGORTAYI YAPTIRMAYANLARA DA CEZA VERİLİR...'

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne konuyu bildirdi. TTB, Sağlık Bakanlığı'na sigorta poliçelerinin yaptırılmaması durumunda idari para cezası ile karşı karşıya kalınabileceği gibi sigorta kapsamında doğan bir tazminat yükü dolayısıyla hekim veya hastaların maddi zarara uğraması gibi sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi:

“1219 Sayılı yasanın 12. maddesi uyarınca gerek kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler gerekse özel sağlık kurum kuruluşlarında çalışan ve mesleklerini serbest olarak icra eden tüm hekim ve diş hekimlerinin, tıbbi kötü uygulama ile kişilere verebilecekleri zararlar dolayısıyla kendilerinden talep edilebilecek tazminatlar ile kendilerine yapılacak rüculara karşı mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur. Aynı maddeye göre zorunlu sigortaları yaptırmayanlara idari para cezası verilmektedir."

'KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL'

Zorunlu mesleki sorumluluk sigortası 2010 yılından bu yana uygulanmaktadır. Kamu, özel sağlık kuruluşları ya da muayenehanesinde mesleğini uygulayan bütün hekimler, diş hekimleri ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar yasa gereği zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Sigorta yaptırmadan çalışmanın yaptırımı ise 6 bin 868 TL'dir. Ayrıca sigorta yaptırmamak ortaya çıkacak kötü sonuçlar için hekimleri savunmasız bırakıyor.

Sigorta şirketlerinin zorunlu sigortayı yapmaktan kaçınmalarının kabul edilebilir bir şey olmadığını belirten İTO Genel Sekreteri Samet Mengüç, “Peki Sigorta Şirketleri bu haksız hukuksuz uygulamaları dayatırken hükümet yetkilileri nerede?” sorusunu sorarak şunları söylüyor:

"Yaptığımız araştırma ve görüşmelerde hekimlerin haksız ve hukuksuz olarak mağdur edilmeye çalışıldıkları sonucuna vardık. Yine bu konuda en çok mağdur olacakların 3. 4. risk grubunda kabul edilen cerrahi branş hekimleri olduğunu saptadık. Sigorta şirketlerinin poliçe yenilememesi ya da ilgisiz poliçelerin de ZMSS poliçesi yanında satın alınması zorunluluğu getirmesi, hem 1219 sayılı Tababet Kanununa hem de Sigortacılık Kanunu’na aykırıdır. Sigorta şirketleri açıkça yasalara karşı gelmektedirler."