Hamburgerde etin adı var kendi yok
Bakanlık, fast-food raporu hazırladı: Ucuz fiyatlı işletmeler et diye başka ürün satıyor.
DUVAR - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, fast-food işletmelerinin büyüme ve denetlenmesiyle ilgili rapor hazırladı. Bakanlık, son yıllarda hamburger, pizza, tost, kumpir gibi fast food tarzı işletmelerin yüzde 98 oranında büyüme kaydettiğine dikkat çekerken, ucuza et satan kimi işletmelerin et adı altında başka ürünler sattığını belirledi.
Fast-food ürünlerinde en fazla kullanılan maddenin et olduğu belirtilen bakanlık, yetersiz denetlenmenin sağlıksız ürünlere yol açtığını söyledi. Raporda sektörle ilgili şu görüşlere yer verildi: “Etlerdeki kalite farklılıkları ve özellikle köftenin içeriğinde kullanılan etin mahiyeti hem tüketici hem de esnaf için önemli bir konudur. Satılan köftenin ve etin kalitesi, işletmeden işletmeye değişmektedir. Özellikle köfte yapımında kullanılan ürünlerin yeterince denetlenmemesi, sağlıksız ürünlerin satılmasına sebebiyet vermektedir. Bazı işletmeler dondurulmuş hazır ürünler kullanmakta bazı işletmeler ise günlük üretim yapmaktadır. Et ve et ürünleri konusunda diğer bir konu et fiyatlarının yüksek olması sonucu ucuza ürün satan işletmelerin kaliteden taviz vermesidir. Ucuza satmak isteyen bazı işletmeler, bu konuda yeterince denetim olmaması sebebiyle et ürünleri adı altında başka ürünler satmaktadır. Buna bağlı olarak sektörde üretimin ete bağlı olmasından dolayı et fiyatlarının artmasına bağlı olarak maliyet sorunları yaşandığı, kayıt dışı işletmelerin çoğaldığı, donmuş et ürünleri kullanan işletmelerde kalite sorunları ortaya çıktığı belirlendi.”
(Kaynak: Erdinç Çelikkan/Hürriyet)