Türkiye antibiyotik alımında Avrupa'da ilk sırada

Türkiye antibiyotikte Avrupa birincisi. İlacın yüzde 30'unu insanlar kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, antibiyotik kullanımında yüzde 44-45 düzeyi ile Avrupa'da ilk sırada yer aldığımızı açıkladı. Organizmalarda görülen antibiyotik direncinin günümüzde önemli bir sorun olduğunu belirten Yalçın, hastaların virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak istediğini belirtti.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, dirençli bakteriler nedeniyle dünyada yılda 700 bin kişinin öldüğünü, 2020 yılında 2.5 milyon, 2030 yılında 5.9 milyon, 2050 yılında bu rakamın 15 milyonu aşacağının tahmin edildiğini söyledi. Bu verilerin uyarlamalarla elde edilen rakamlar olduğunu belirten Yalçın, "Antibiyotik direncinin yüzde 100'e yakın olduğu varsayımıyla bu rakamların 2050 yılında 400 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Bu işin ekonomik faturasının 100 trilyon doları aşması bekleniyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK SORUN'

Antibiyotik kullanımının ülkemiz için önemine değinen Prof.Dr. Yalçın, Avrupa'daki antibiyotik birinciliğinin Türkiye için büyük sorun olduğunu söyledi. Yalçın ayrıca, "Sağlık Bakanlığı'nın sistemiyle antibiyotikler ülkemizde artık reçetesiz satılmıyor. Bu bizim için önemli bir aşama. Buna karşın toplumun antibiyotik kullanımı konusunda hekimi zorlaması, viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak istemesi sözünü ettiğimiz dirençli sorunlarda ciddi bir paydaya yol açıyor" dedi.

SADECE YÜZDE 30'U İNSANLAR ÜZERİNDE KULLANILIYOR

Antibiyotiklerin sadece insanlarda kullanılmadığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, şöyle devam etti: "Üretilen antibiyotiğin sadece yüzde 30'u insanlarda kullanılıyor. Daha önemli kısmı tarım ve hayvancılıkta kullanılıyor. Bu sahalarda en azından önlem alınması, ya da bu sahalardaki kişilere gelecekle ilgili bilgilendirmeler yapmamız gerekiyor. Çünkü tarım ve hayvancılıktaki bu yoğun kullanım insanlardaki dirençli enfeksiyonlar için bir kaynak oluşturabiliyor. Önlem için antibiyotik kullanımını azaltmak gerekiyor. Antibiyotikleri reçetesiz kullanmamak gerekiyor. Alt ve üst solunum enfeksiyonlarının giderek arttığı bir dönemde bulunuyoruz. Bu enfeksiyonların yüzde 80'i viral enfeksiyon, yüzde 20'ye yakını bakteri enfeksiyonu. Bu nedenle hekimleri antibiyotik yazmaları konusunda zorlamamak gerekiyor." (ANTALYA/DHA)