Dr. Dizdar: Kereviz hem afrodizyak hem depresyona iyi geliyor

Dr. Yavuz Dizdar, kış aylarında depresyondan korunmak için aroması yüksek sebze ve meyvelerin tüketilmesini önerdi. Dizdar, "Şu an kereviz tüketilmeli, depresyonu geçiriyor. Kerevizin özellikle yeşil kısımlarını atmadan yemek gerekir" dedi. Dizdar yüksek aromalı meyvelerin afrodizyak ekti yaptığını da söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, kışın aromatik meyve ve sebzelerin yaza göre daha az olduğunu, güneşin de etkisini yitirmesiyle de depresyonun artığını söyledi. Dizdar özellikle kış döneminde depresyonu önlemek için aromatik ve keskin kokulu sebze-meyve tüketilmesini önerdi.

Aroması yüksek gıdaların depresyona iyi geldiğini vurgulayan Dr. Dizdar, "Turp, bal kabağı, yer elması gibi toprağın altındaki sebze ve meyveleri yemenin ve bir orkide türünün kökünden yapılan salebin depresyonu geçirmeye katkısı olacaktır " diye konuştu.

AFRODİZYAK ETKİ YAPIYOR

Aromatik olan meyvelerin aynı zamanda afrodizyak etkili olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, depresyonun sinirler arası iletinin azalmasıyla ortaya çıktığını, bunların da doğadan alınması gerektiğini ifade etti. Bu maddelerin serotonin kaynağı olabilecek aromatik amino asitler olduğunu belirten Dr. Dizdar, karmaşık halka yapısı gösteren maddelerin yaz aylarının sonuna doğru, doğanın en yüksek periyoduna erişip koku ve lezzet verdiklerini vurguladı.

Dr. Yavuz Dizdar, kış ayları için beslenme önerileri verdi.

KIŞ AYLARINDA DEPRESYONUN EN OLASI NEDENİ

Bu maddelerin gıdalarda yapılan işlem nedeniyle halkalarının kırıldığı an dışarıdan alınamadığını vurgulayan Dr. Dizdar şunları söyledi: "Yani düz bileşiğe işlem sırasında bir şey olmuyor fakat halka yapısını içeren bileşikler yüksek basınç işlemine geçtikleri takdirde sıcaklık, basınç kararlı durumdan bozulup parçalanıyorlar; o zaman bizim bunları dışarıdan alma şansımız mümkün olmuyor. Kendi vücudumuzda da yapamıyoruz. Kış aylarında depresyon olmasının en olası nedeni budur. Güneş sentezi yok, dışarıdan alma şansı da yok, sadece aromatik bitkilerde var, insanlar da bunları çok fazla sevmiyor sonuçta kaynak tükenmesi meydana geliyor."

'İLAÇLAR DEPRESYONU TEDAVİ ETMİYOR'

Vücuttaki kaynak tükenmesiyle birlikte tıbbın önerdiği çözümün depresyon ilaçları olduğunu dile getiren Dr. Dizdar, aslında ilaçların depresyonu tedavi etmediğini sanal mutluluk yarattığını belirtti. Dr. Dizdar, "Mevcut olan maddenin sinir geçirici ara yüzünde kalmasını sağlayan depresyon ilaçları; o ilaçlar depresyonu tedavi etmiyor, ara yüz üzerinde salgılandığı zaman bu maddeleri uyarıyor o maddelerin oradan emilmesini önleyip sanal mutluluk hali yaratıyor" dedi.

'KALICI OLARAK KULLANILMAMALI'

İlaçları alınca insanların kendilerini pembe bir dünyada hissettiklerini aktaran Dr. Dizdar, "Depresyon ilaçları geçici olarak başvurulabilir ama kalıcı olarak kullanıldığı takdirde yarattıkları şey tatminkar bir mutluluk değildir. Sorun ortadan kalkmadan depresyon kalkmaz. O yüzden uzun süre depresyon ilacı kullanmamak gerekir" diye konuştu. (İSTANBUL/DHA)