Kuşkonmaz kansere iyi gelmiyor olabilir
Bugüne kadar kansere iyi geldiği düşünülen kuşkonmaz ile ilgili Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma tersini iddia ediyor. Bilim insanları kuşkonmaz, beyaz et ve deniz ürünlerinde bulunan asparajin maddesinin özellikle meme kanserinin büyüme ve yayılma hızını artırdığını savundu.
DUVAR - Bugüne kadar kansere karşı koruyucu olduğu belirtilen kuşkonmazla ilgili Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma, kuşkonmazın kanserin yayılma hızını artırdığını ortaya çıkardı. Araştırmada İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, kuşkonmaz, beyaz et ve deniz ürünlerinde bulunan asparajin maddesinin özellikle meme kanserinin büyüme ve yayılma hızını artırdığını savundu.
Habertürk'ten İrem Koca'nın haberine göre bilim insanları kanserli hücrenin tümörden ayrılıp başka yere sıçrarken asparajini kullandığını ortaya koydu. Bir protein yapı taşı olan asparajin, adını aslında kuşkonmazdan (asparagus) alıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde asparajin olmadan meme kanseri hücrelerinin büyümediği de tespit edildi.
Cambridge Profesörü Prof. Greg Hannon, “Bazı kanser türlerinin belli gıdalara bağımlı olduğuna yönelik kanıtların arttığını görüyoruz. Gelecekte hastaların diyetlerini buna göre ayarlayabilir veya ilaçlar kullanarak kanser hücrelerinin bu besinlere erişimini kısıtlayabiliriz” dedi.
Konuyla ilgili Yrd. Doç. Dr. Can Ergün bazı besinler ve besin öğelerinin kanser gelişimini engellediğine yönelik çalışmalar olduğunu belirtirken tek bir besin öğesinin kansere karşı koruyacağı veya kanser gelişimini arttıracağı yönünde kesin yargılarla konuşmanın doğru olmadığını ifade ediyor. "Kanser ve beslenme konusu genelde değil her bir durum için ayrı ayrı değerlendirilmelidir." diyor.
Onkolog Prof. Dr. Erkan Topuz ise bazı bitkilerin bazı kanser türlerinde zehir etkisi gösterdiğini ve tedaviye olumsuz etkisi olduğunu yıllardır söylediklerini ifade ediyor. Topuz hastaların doktora danışmadan kulaktan duyma bilgilerle bitki kullanmamaları gerektiğini anlatıyor ve ekliyor: "Kuşkonmaz özelinde konuşursak; tek araştırmaya bağlı kesin hüküm verilemez. Bu yazının aksine kuşkonmazın kanserden koruduğuna dair binlerce yayın da var."