Kardiyoloji uzmanı Dr. Çelik'ten Sevgililer Günü'nde uyarı: Kalp gerçekten kırılır

Sevgililer Günü’nde aşk acısı çekenlerdenseniz, kalbinize kötülük yaptığınızı bilin. Kardiyoloji uzmanları, mutsuz ilişkilerin ve kötü ayrılıkların kalp hastalıklarına neden olduğu konusunda uyarıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugün Sevgililer Günü. Etrafınızda çok sayıda mutlu çift, kırmızı gül, kalp şeklinde balonlar görebilirsiniz. Bu görüntüden mutsuz oluyorsanız siz de kutlama havasında olmayan kalbi kırıklardansınız demektir. Bu güne aşk acısıyla girenler için Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hamit Çelik’in bir uyarısı var: “Kalp kırıklıklarını ciddiye alın…”

Kalbe zararlı gelen yiyecek, içecekleri biliyoruz. Peki, aşk acısı da kalbe zararlı mıdır?

Ölümlerin en çok yaşandığı kalp krizine neden olan risk faktörleri arasında şeker, tansiyon, kolesterolü sayabiliriz. Ama en büyük risk faktörü aşırı stres. Bu strese duygusal zedelenmeler de neden olabiliyor. Örneğin; aldatılmak, severken ayrılmak gibi… Ve bu yaşanan travmalar, kalpte kalıcı sorunlar bırakabiliyor. Bu ağır stres işte insanların ‘Kalbim acıyor’ dediği durumlara yol açıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hamit Çelik, stresin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkat çekiyor.

‘SEVİP DE AYRILANLARDA KALP ZARAR GÖRÜR’

İlişkilerin başında yaşanan kalp çarpıntıları peki?

Vücudun iki sistemi vardır. Biri adrenalin salgılayan sistemdir. Bu, vücudu aktive eder ve sürekli neşeli hale getirir. Bir de vücudu deprese eden asetilkolin salgılayan ve vücudun bütün sistemlerini düşüren bir sistem vardır. Bu iki sistemin biri parasempatik diğeri de sempatiktir. Bunları terazi gibi düşünmek gerekir. Biri yükseldiğinde diğeri onu dengelemeye çalışır. Aşkın ilk zamanları o yüzden vücuda iyi gelir. Seratonin salgıladığı için vücut o sırada kendini iyi hisseder. Ama özellikle sevip de ayrılanlarda kalp zarar görür.

Aşk acısı diyebileceğimiz bu durumlarda, özellikle parasempatik sistem aşırı yükselir ve adrenalin düşer. İşte o zaman insanlar bitkin hisseder. Kalbin kasılma gücünü sağlayan miyokard hücreleri tembelleşir ve bu da normalde kalp ve damar hastalığına sahip olmayan kişilerin kalp krizi geçirdiklerini sanmalarına neden olur.

‘KALP GERÇEKTEN KIRILIR’

Kalp gerçekten kırılır mı tıbben?

Evet. Bunun tıptaki adı takotsubo kardiyomiyopatidir. Bu sendrom, ilk kez Japonya’da kadınlarda gözlendi. Kalp şöyle kırılıyor; kalpte bulunan milyonlarca miyokard hücresi, aşk acısı dediğimiz bir durumda küsüyor ve kalp kendinden bekleneni yapmamaya başlıyor. Özellikle beklentiye girilen 14 Şubat gibi günlerde, beklenti karşılanmadığında bu yaşanabiliyor.

‘MUTSUZ İLİŞKİ, KALPTE KALICI HASARA NEDEN OLUR’

Kötü ilişkilerde yaşanan stresi ne kadar ciddiye almalıyız?

Bir iki saatlik ya da birkaç günlük bir stresin önemi yok. Ama aylarca ya da uzun yıllar mutsuz bir ilişkinin içerisinde olan insanların kalplerinde ilerisi için kalıcı sorunlar görülüyor. Örneğin, fiziksel ya da sözlü şiddete maruz kalan kadınlar, bunu uzun süre yaşadıklarında kalp sağlıkları da bozuluyor.

Kalp rahatsızlığı yaşadığını sanan ama aslında yalnızca duygusal bir travma yaşayan hastalarımız da oluyor. Ama yaptığımız tetkiklerde bir sorun bulamıyoruz. Bu kişiler genellikle 16 ila 30 yaş arası kadın hastalar oluyor.