Coca Cola Türkiye'de neden daha şekerli?

İngiltere'deki şeker vergisi öncesi Coca-Cola, içeceklerindeki şeker miktarını azalttı. Yeni şeker değerleri Türkiye'de kullanılan miktarın yarısına düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz kamuoyunda ‘şeker vergisi' olarak adlandırılan, meşrubatların içerdiği şeker miktarına göre içecek üreticilerinden vergi alınması uygulaması' yarın başlayacak. Coca-Cola şirketi uygulamadan önce, içeceklerindeki şeker miktarını 5 gramın altına indirdi. Türkiye'de ise iki kat fazla şeker kullanılıyor.

İngiltere’de yürürlüğe girecek şeker vergisi öncesinde The Coca-Cola Company, Sprite'ın 100 mililitresindeki şeker miktarını 6,9 gramdan 4,6 grama indirdi. Fanta'nın 100 mililitresindeki şeker miktarının da 6,6 gramdan 3,3 grama çekildiği belirtildi. Yasa gereği, meşrubatın içerdiği şeker bu oranda 5 gramı aşarsa litre başına 18 peni vergi alınacak. 100 mililitre meşrubatta kullanılan şeker miktarının 8 gramı aşması halinde ise litre başına 24 peni vergi uygulanacak.

TÜRKİYE'DE KULLANILAN ŞEKER MİKTARI 2 KAT FAZLA

Almanya'da gıda sağlığı alanında faaliyet gösteren Foodwatch adlı dernek, yasa yürürlüğe girmeden önce İngiltere'deki bir çok içecek üreticisinin ürünlerindeki şeker miktarını azalttığını açıkladı.  Dünyanın bir çok ülkesinde ise Sprite ve Fanta çok daha fazla şeker içeriyor. Coca-Cola Türkiye'nin internet sayfasındaki bilgilere göre, Türkiye'de satışa sunulan Sprite'ın 100 mililitresi 10 gram, Fanta'nın 100 mililitresi ise 11,5 gram şeker ihtiva ediyor.

Foodwatch derneğinin açıklamasında, Almanya'da da bu içeceklerdeki şeker miktarının daha yüksek olduğuna dikkati çekti. Buna göre, Almanya'da üretilen Sprite ve Fanta'nın 100 mililitresi 9,1 gram şeker içeriyor. İngiltere'deki uygulamayı memnuniyetle karşılayan Foodwatch, bir çok üreticinin içeceklerde şeker yerine tatlandırıcı kullanmasını ise eleştirdi. Derneğin açıklamasında, genç ve çocuklardaki şeker alışkanlığı ile mücadele için şeker tadının da azaltılması gerektiğine dikkat çekildi.

ALMANYA'DA ŞEKER VERGİSİ TALEBİ

Fransa, Belçika, İrlanda, Portekiz, Estonya, Norveç, Meksika ve Güney Afrika’da sağlıksız beslenme, obezite ve diyabet ile mücadele için şekerli içeceklere ek vergi uygulaması getirildiğine dikkat çeken Foodwatch, Almanya'da benzer bir ‘şeker vergisi' talep ediyor. Dernek meşrubatlardan alınacak şeker vergisine karşılık, sebze ve meyvenin katma değer vergisinden muaf olmasını öneriyor. Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Julia Klöckner ise şeker vergisi önerisini redderek şeker vergisi önerisinin cazip olduğunu belirtiyor. Klöckner bu şekilde sağlıksız beslenme sorununun çözülemeyeceğini savunarak bilinçli beslenme konusunda halkın aydınlatılmasının ve şeker ile birlikte yağ ve tuz oranlarının azaltılacağı genel bir strateji üzerine çalışılmasının gerektiğini dile getiriyor.

NE OLMUŞTU?

İngiliz hükümeti şeker vergisi kararını 2016 yılının Mart ayında almış, ancak üreticilere gereken değişikliğin yapılması için iki yıl süre tanımıştı. Şeker vergisi, meşrubatlardaki şeker miktarının azaltılmasını, böylelikle şişmanlık ve obezite ile mücadele edilmesini hedefliyor. (Kaynak: DW)