Yunanistan'da 'üç ebeveynli' bebek doğdu
Yunan ve İspanyol doktorlar, bebek sahibi olamayan çiftlere umut olacak bir yöntemde başarı sağladı. Babadan alınan spermin iki kadının yumurtalarının döllendirilmesiyle, 'üç ebeveynli' bir bebek doğdu.
DUVAR - Yunan ve İspanyol doktorlar, "tıp tarihine" geçecek ve dünya genelinde bebek sahibi olamayan çiftlere umut olacak bir yöntemle, 'üç ebeveynli' bir bebeğin doğumunu sağladı. Bebek, babadan alınan spermin iki kadının yumurtalarının döllendirilmesiyle doğan 2,9 kilogram ağırlığındaki bebek ve 32 yaşındaki annesinin sağlık durumu iyi.
Atina'daki "Yaşam Enstitüsü" Başkanı Dr. Panayiotis Psathas, "Bir kadının kendi genleriyle anne olabilme hakkı gerçeğe dönüştü" dedi. Psathas "Yardımla üreme tedavisindeki bu uluslararası buluşla, daha önce tüp bebek girişimleri başarısız olan ya da mitokondriyal genetik hastalığı olan kadınların sağlıklı bebek sahibi olmasına yardımcı olabileceğiz" dedi.
Adı açıklanmayan bebek, mitokondriyal hastalığı olan kadınların çocuk sahibi olabilmesi için geliştirilen bu yöntemle doğan ikinci bebek oldu. Daha önce Ürdünlü bir kadın 2016'da Meksika'da bu yolla çocuk sahibi olmuş ancak doğum etik açıdan tartışmalara yol açmıştı.
Yunan doktorların birlikte çalıştığı İspanyol "Embryotools" adlı merkez ise denemelere 24 kadının daha katıldığını ve sekiz embriyonun anne adaylarının rahmine yerleştirilmeye hazır olduğunu duyurdu.
Mitokondriyal hastalıklar anneden bebeğe geçiyor. Her 6 bin 500 bebekten biri, ciddi bir mitokondriyal hastalıkla doğuyor. Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut, fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesiyle ortaya çıkan hastalık kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği ve hatta ölüme yol açabiliyor. (BBC Türkçe)