Cinsel yolla bulaşan HPV’nin aşısı eczanelerde yok

Kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde ise penis kanserine neden olabilen cinsel yolla bulaşan HPV virüsüne karşı geliştirilen aşıya eczanelerden ulaşılamıyor. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, yurt dışından Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) aracılığıyla getirilebilen aşıya ulaşılamamasına ilişkin ithalat sorununa dikkat çekti, “Türkiye’de ucuz ilaç politikası gündemde olduğu için ilaçlar gelme konusunda sıkıntı yaşıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cinsel yolla bulaşan genital siğil HPV virüsünden (Human Papilloma Virüs) korunmak amacıyla kullanılan HPV aşısı Gardasil’i temin etmek için eczanelere başvuranlar uzun zamandır olumsuz yanıt alıyor. İstanbul’da bulunamayan aşı için Ankara’da eczanelere sorulduğunda ise, “Bu zamana kadar hiç satmadım”, “Türk Eczacılar Birliği getiriyor” yanıtları veriliyor.

'İTHALATÇILAR YETERLİ FİYAT ALAMAZLARSA GETİRMİYORLAR'

Bazı ülkelerde zorunlu olarak ergenlik öncesi uygulanan bu aşı, erkeklerde penis kanserine, kadınlarda ise rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV’ye karşı koruyucu etkiye sahip. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşılamadığı, 500 TL’nin üzerinde fiyatı olan HPV aşısı, yurt dışından Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) aracılığıyla temin edilebiliyor.

Virüsten korunmak isteyenlerin eczanelere yaptıkları başvurulara olumsuz yanıt almalarının nedenini sorduğumuz Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak şunları söyledi:

“Bu ilaç Türkiye’de üretimi yapılan bir ilaç değil. Yurt dışında üretimi yapılıp ithalat yoluyla gelen bir ilaç. Ancak Türkiye’de ucuz ilaç politikası gündemde olduğu için ilaçlar gelme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. İthalatçılar yeterli fiyat alamazlarsa ürünü getirme konusunda çabuk davranmıyorlar. Olabildiğince uzun süre geçiyor ya da getirmiyorlar. Türkiye’ye ithalat yoluyla gelen bir ürün ama ithalatta da gerekli fiyat alınamadığı zaman maalesef getirilemiyor. Bu Türkiye’nin büyük bir sorunu. Biz sürekli yerelleşmenin sağlanması gerektiğini, yerli ilaca önem verilmesi gerektiğini, yurt dışından gelen ilaçların ruhsatlarının geciktirilmemesi gerektiğini hep söylüyoruz.”

'EKONOMİ KURMAYLARIYLA POLİTİKA OLUŞTURULURSA SORUNLAR ÇOĞALIR'

“Hangi kurum neyi çözerse HPV aşısını temin etmek isteyenler “hayır” cevabını duymaz” sorumuza ise Erdoğan Çolak şu yanıtı verdi:

“Türkiye’de ilaç fiyat politikası var. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın bir oyu var. Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra sağlık alanının paydaşlarının burada temsiliyeti gerekiyor. Alınacak kararlar konusunda siz hazineyi maliyeyi, kalkınmayı ve SGK’yi merkeze koyduğunuzda onlar ekonomik parametrelerle olaya bakıyorlar. Oysa bu ekonomik parametrelerle bakılacak bir alan değil. Sağlık alanı çok özel bir alan, burada başka parametrelerin, sosyal parametrelerin ortaya çıkarılması lazım. Burada Türk Tabipler Birliği’nin, Türk Eczaneler Birliği’nin de kurullarda olup düşüncelerini ve önerilerini sunması gerekiyor. Yoksa sadece ekonomi kurmaylarıyla bir sağlık politikası oluşturulmaya çalışırlarsa bu tür sorunlar çoğalır.

'DEVLET SAĞLIKTA CÖMERT OLMALI'

“Eczacılar Birliği kurulda olsaydı, örneğin HPV aşısının yaygınlaşması adına bir tutum alır mıydı” sorumuza ise Çolak, “Biz sağlığa doğuştan kazanılmış bir hak olarak bakıyoruz ve herkese eşit, ulaşılabilir adil bir hizmetin verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz sağlık noktasında en cömert şekilde devletin tutum almasını isteriz. Sağlık alanı bu ve burada birincil olması gereken vatandaşın korunması, bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve sağlık ortamının zenginleştirilmesidir” yanıtını verdi.