Van'daki hastalara uyarı: Doktor yok
Van’ın dışında Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır ile birlikte 2 milyon nüfusu bulunan bir bölgede neredeyse tek hastane olan YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde, doktor eksikliğinden hastane yetkilileri A4 kağıtlarıyla 'Birimlerimiz hizmet vermemektedir' yazılı ilanlar astı.
Oktay Candemir
VAN - Van’da her gün 1500 hastaya hizmet veren Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde birçok serviste doktor bulunamayınca, hastane yetkilileri bilgisayarların üzerine ‘Birimlerimiz hizmet vermemektedir’ yazılı ilanlar astı.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Van ve çevresinin en önemli hastanelerinden biri olarak faaliyet yürütüyor. Van’ın dışında Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır ile birlikte 2 milyonluk bir nüfusun neredeyse tek hastanesi olan Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nin günlük hasta sayısı kış aylarında 1500’ü aşıyor. Tedavi için Van’a kendi imkânlarıyla çevre illerden gelen hastalar, yakınlarının evlerinde kalıyor. Bu süreç bazen günlerce uzayabiliyor.
Bölge için bu kadar hayati bir önemi bulunan ve Van halkı arasında 'üniversite hastanesi' olarak da bilinen Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde ise çeşitli sorunlar yaşanıyor. Tıp merkezinin KBB (kulak-burun-boğaz) ve nöroloji servislerinde doktor sıkıntısı da yaşanıyor.
'DOKTOR VE MUAYENE YOKTUR'
Bölgenin 'sağlık üssü' ilan edilen Van’da yapılan hastanelerde birçok branşta doktor olmaması, sağlıkta sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Gerek doktorların bölgeye gelmek istememesi gerekse farklı branşlarda doktor yetersizliği yaşanması hastaları olumsuz etkiliyor.
Aylardır süren bu durum karşısında çare bulamayan hastane yetkilileri de, yoğun başvurular üzerine hastanenin çeşitli yerlerine yazı asarak söz konusu birimlerin hizmet veremediğini duyurdu. Kağıtlardan birinde, "K.B.B Polikliniği yoktur, lütfen kimlik bırakmayınız" yazarken, bir diğerinde ise, “ Nöroloji polikliniği bir süre hizmet vermemektedir, doktor ve muayene yoktur” denildi.
'VATANDAŞI ÖZEL HASTANEYE MECBUR BIRAKIYORLAR'
Tedavi amaçlı hastaneye giden ama randevu alamadığını söyleyen hasta Atilla Kumli, “Acil randevu almam gerekirken, aylar sonrasına gün veriyorlar. Telefonda, internet üzerinden ya da hastaneye gittiğimizde de sıra alamıyoruz. Bunun yanında kendi alanında uzman doktor eksikliği yaşanıyor. Özel hastanelere gitmek istemiyorum ama devlet hastanelerde gün verdiği için buna mecbur bırakılıyoruz. Özel hastaneye giriş ve çıkış en az 300 lira, bunu ödeyemiyoruz.
'TEDAVİ OLAMADAN GERİ DÖNÜYORUZ'
Gürpınar ilçesinden tedavi amaçlı sık sık Van’a gelen ama tedavi olamadan geri döndüğünü söyleyen hasta Uğur Özlü, Van’da devlet hastanelerinin ticarethaneye dönüştürüldüğünü söyledi. Devlet hastanelerinin hastaya yaklaşımında sorun olduğunu ve 'ilgisizlik görüldüğünü' kaydeden Özlü, hastanede iki ayrı yerde muayene ücreti alındığını, verilen ilaçların SSK tarafından ödenmemesinin ise ayrıca hayati sorunlara yol açtığını vurguladı. Özlü, "Bir seferinde bana altı ay sonrası için gün verildi. Ben de mahkeme gibi gün veriyorsunuz diye tepki gösterince hastane görevlileriyle aramızda tartışma yaşandı" diye konuştu.
HASTANE YETKİLİLERİ: DOKTOR VAR CİHAZ YOK
Konu ile ilgili görüştüğümüz hastane yetkilileri ise, söz konusu durumun geçici olduğunu ve doktor sıkıntısı yaşanan servislerde de hizmet vermeye başlanılacağını söyledi. Yazı yazılan servislerin 'semt polikliniği' olduğunu ve orada sağlık hizmeti vermek yerine hastanede tedavi etmeyi tercih ettiklerini söyleyen hastane yetkilileri, "Hastanemizde Türkiye’nin en iyi doktorları var. Semt polikliniğinde yeterince cihaz bulunmadığı için orada hizmet verilemiyor. Semt polikliniği acil müdahaleler içindir, biz gelen hastalarımızı burada tedavi ediyoruz. Gelen hastalarımız hastanemizin ana binasına başvuru yaptığı takdirde tedavilerini en hızla biçimde gerçekleştiriyoruz” dedi.
SES: DEVLET HASTANELERİ TİCARETHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Başkanı Sezer Örenç ise, Van’da hastanelere doktor geliş gidişi sirkülasyonunun çok fazla olduğunu vurguladı. Birçok branşta ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Örenç, "Bir hekim geliyor, birkaç hafta çalışıyor ve gidiyor. Tam sorunlar tam çözüldü derken yeniden başlıyor. Bu sıkıntılar çok net. Hizmette devamlılıkta sorun var. Hekimler kalıcı olmuyor. Bölgeler arasında farklılıklar söz konusu. İdarelerin tutumu, cihaz yetersizliği büyük etken" diyerek gelen doktorların bölgede kalmadığını vurguladı.
Örenç, hastanelerdeki performans sistemini şu sözlerle eleştirdi: "Devlet hastaneleri ticarethaneye dönüştürülmüş durumda. Hastanelerin gereksiz işleme yönelmesi kâr hırsından kaynaklanıyor. Performans uygulaması buna yol açtı. Bahsettiğimiz şey performans sistemidir. Hastane dağılımı da çok sıkıntılı. Bölge Hastanesi ve YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi kapasite olarak yetersiz. Şu anda bir sıkışmışlık var ve son dönemlerde artan salgın hastalıklar da buna yol açıyor. Hasta yakını olarak bile hastaneye gittiğinizde enfeksiyon kapabilirsiniz. Bölge hastanesine geçen hafta içinde giren günlük hasta sayısı 5 bine ulaştı. Bu korkunç bir rakam. Ultrason bile çekmek istediğinizde aylar sonrasına gün veriliyor. Sıra almak için kuyruğa girmek zorunda kalıyorsunuz. Konuyla ilgili raporlar hazırlıyoruz, yakın zamanda kamuoyuna açıklayacağız."